Skördetröska som skördar quinoa
1 av 3
Norby gård i Knislinge är bland de första i Skåne att odla quinoa storskaligt. Foto: Marcus Älverbrandt/Sveriges Radio
Quinoaodlaren Paulina Norup
2 av 3
– Det har varit en provotid men allt har gått jättebra, säger Paulina Norup. Foto: Marcus Älverbrandt/Sveriges Radio
Quinoa
3 av 3
Quinoa har precis börjats odla i Sverige med gott resultat. Foto: Marcus Älverbrandt/Sveriges Radio
Knislinge

Från Peru till Knislinge - nu skördas den första quinoan

Quinoabonden: I början såg det ut som ogräs
3:56 min

För några år sedan tycktes det helt omöjligt men numera odlas quinoa på flera håll i Sverige. Norups gård i Knislinge är bland de första att skörda den populära grödan.

De senaste åren har quinoa blivit allt mer populärt på de svenska matborden. Med sin höga proteinhalt passar örten särskilt för den glutenkänslige eller den som vill undvika en alltför kolhydratrik kost.

Men fram tills för några år sedan gick det bara att köpa importerad quinoa i Sverige. Grödan, som ursprungligen odlats på hög höjd i Peru, ansågs inte vara anpassad för det svenska klimatet. 

Nu har forskare emellertid tagit fram en sort som visat sig brukbar även på svensk mark. Norups gård i Knisslinge är en av de första jordbruken i Skåne som nu skördar quinoa i större skala.

– Vi har odlat på ungefär 3,5 hektar. Det känns jätteroligt att kunna odla det som vi äter i Sverige lokalt, säger Paulina Norup som jobbar på gården.

Lyssna ovan på när P4 Kristianstad fick hänga med i "quinoatröskan"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".