Man med mobiltelefon på ett utomhuskafé.
1 av 2
Region Skåne vill få in förslag från skåningar på nätet. Foto: Marcus Ericsson/TT
Angela Everbäck (MP), ordförande i demokratiberedningen. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
2 av 2
Angela Everbäck (MP), demokratiberedningen. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Skåne

Region Skåne vill låta skåningar komma med förslag till regionen

Ordförande: Övriga skåningar kan stödja förslaget
3:42 min

Skåningar kan framöver få lämna förslag till Region Skåne. Förslag som kan bli verklighet om tillräckligt många stöttar dem. Det är demokratiberedningen som vill ha ett system med så kallade e-förslag.

– Skåningarna ska mycket enkelt ska kunna sända in konkreta förslag och idéer på sådant som man vill ha till stånd inom regionens ansvarsområden eller något man vill förändra, säger Angela Everbäck (MP), ordförande i demokratiberedningen.

Förslaget läggs på nätet, så andra kan ta del av det och stödja det. Får man ihop det stöd som behövs, så går det vidare för beredning i den nämnd som berörs och vidare för fortsatt beslut.

Varför är det viktigt att ha den här möjligheten i Region Skåne?

– Region Skåne vill vara en öppen verksamhet, och det ska finnas en möjlighet för medborgarna att kunna lämna förslag, säger Angela Everbäck (MP), ordförande i demokratiberedningen.

– I dag finns det ingen formell möjlighet att lämna in ett förslag som blir behandlat. Vi märker också att skåningarna är engagerade och vill komma med förslag, och samtidigt blir it-verktygen allt vanligare, så det här är något som blir en bra kombination hoppas vi, säger Angela Everbäck.

Det är en möjlighet att engagera skåningarna mer i regionens ansvarsområden.

Det är alltså demokratiberedningen som bland annat har till uppgift att utveckla nya metoder för att öka medborgarnas inflytande som vill ha ett system för e-förslag i Skåne. Där ska alla oavsett ålder kunna föreslå saker, och det ska finnas en moderator som granskar att innehållet inte är olagligt, diskriminerande eller kränkande. Hur många skåningar som behöver stödja ett förslag för att det ska gå vidare till politisk beredning är inte klart än.

– Vi hoppas att det ska komma in en bred palett av förslag, eftersom Region Skåne har ett brett ansvarsområde med alltifrån sjukvård och kollektivtrafik till kultur, miljö och regional utveckling, säger Angela Everbäck.

– Det är en möjlighet att engagera skåningarna mer i regionens ansvarsområden, fortsätter Angela Everbäck.

Hur långt skulle ett förslag kunna nå och resultera i?

– I slutändan kan det absolut resultera i att det blir verkställt och genomförs i enlighet med hur förslaget ser ut eller kanske något modifierat, men att ett förslag går hela vägen.

Jag tror och hoppas eftersom vi var helt eniga i demokratiberedningen.

Runt 50 svenska kommuner och ett par landsting har redan infört eller är på väg att införa möjligheten att lämna e-förslag. Många av kommunerna, som till exempel Lunds kommun, har valt att införa det i stället för det mer administrativt krävande systemet med medborgarförslag, som innebär att varje förslag måste utredas. Att e-förslag i Region Skåne skulle kunna öka administrationen på ett negativt sätt, tror inte Angela Everbäck.

– Eftersom Region Skåne inte har haft något annat system för det här, kan det bli något mer att göra, men frågorna fördelas ju på alla olika nämnder. Man får utvärdera det, men fördelarna att ha möjligheterna överväger klart, säger hon.

Demokratiberedningens förhoppning är att systemet ska kunna vara igång i januari 2019. Nu hoppas man att regionstyrelsen dels säger ja till att införa e-förslag, dels ger demokratiberedningen i uppgift att ta fram ett konkret förslag och system. 

– Jag tror och hoppas eftersom vi var helt eniga i demokratiberedningen, säger Angela Everbäck.

Övrigt:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".