Johan Larssen, hästföretagare, framför sina hästar på en äng
Johan Larssen. Foto: Annelie Frank / Sveriges Radio
Skåne/Kalmar län

Hästföretagare kan tvingas sälja 200 hästar – har tillstånd för nio

Länsstyrelsen: Han har överskridit sitt tillstånd
1:40 min

Hästägaren Johan Larssen med verksamhet på Öland och i Skåne måste sälja över 200 hästar – annars väntar ett vite på en halv miljon kronor.

Det är länsstyrelserna i Kalmar och Skåne som vill dra in tillståndet att driva hästverksamhet för en av Sveriges största hästföretagare, Johan Larssen.

Länsveterinär Lilian Lange i Kalmar säger att det inte är någon särskild händelse som har gjort att Länsstyrelsen i Kalmar län har valt att dra in Johan Larssens tillstånd för hästverksamhet.

– Det beror på att han har överskridit sitt tillstånd och att tidigare brister har återupprepats. Det kan vara bristande hovvård, att man inte har vindskydd. Det är ju väldig viktigt att man sköter det här. Så då kom vi fram till att tillståndet måste återkallas, säger Lilian Lange.

Myndigheterna har sett brister i Johan Larssens djurhållning länge. Han har verksamhet med över 200 islandshästar både på Öland och i Skåne. Länsstyrelsen i Skåne län var först med att lyfta frågan om att dra in tillståndet och Kalmar följde sedan efter.

– När vi fick kunskap om hur det låg till där styrkte det riktigheten i vårt beslut, säger Lilian Lange.

Det är bedömning hos olika människor vad de anser är en tunn häst, säger hästägaren själv.

Det indragna tillståndet innebär att Johan Larssen inte längre får ha hästverksamhet och han får inte heller ha mer än nio hästar. Han har överklagat beslutet till Förvaltningsrätten i Malmö. Han tycker själv att han är orättvist behandlad och att han har försökt göra rätt i de här upprepade ärendena.

– Om problemet uppstått är det problem. Fast jag har åtgärdat det, så är det fortfarande ett problem för länsstyrelsen, säger Johan Larssen.

Någonstans har du ju inte lyckats med det?

– Det är bedömning hos olika människor vad de anser är en tunn häst, svarar han.

Johan Larssen menar också att det har varit fel i hans tillstånd från början och att det är det som har gjort att det har överskridits.

Är det något du kunde ha gjort annorlunda?

– Sökt tillstånd varje år, tagit hjälp av en jurist och sökt riktiga paragraf 16-tillstånd, säger Johan Larssen.

Länsstyrelserna har alltså beslutat att Johan Larssen ska betala ett vite på en halv miljon kronor om han inte säljer de över 200 hästarna inom ett par månader. Men ingenting händer i ärendet förrän Förvaltningsrätten i Malmö tar upp fallet. När detta blir är inte klart än. Om Johan Larssen inte får igenom sitt överklagande och sedan inte rättar sig efter länsstyrelsernas beslut kan hans hästar omhändertas av myndigheterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".