Ett barnmed ryggen mot kameran med overall håller om en björk.
Foto: Ingvar Karmhed/TT

"Ett hungrigt barn ska inte få nej"

1:32 min

Många skånska kommuner är nu villrådiga över vilka skyldigheter och möjligheter socialtjänsten har att hjälpa de som lever gömda undan utvisningsbeslut - så kallat papperslösa.

En kommun har det yttersta ansvaret för de människor som vistas där, det står i socialtjänstlagen

Men i en dom i somras slog högsta förvaltningsdomstolen fast att en kommun inte är skyldig att hjälpa flyktingar som fått avslag på sin asylansökan - något som blivit omdiskuterat.

För en annan paragraf i socialtjänstlagen möjliggör akut stöd till människor i nöd - och utifrån den har Malmö Stad valt att skapa en riktlinje för sitt sociala arbete.

– Att hjälpa människor är en skyldighet, som gäller oavsett migrationsrättslig status, säger Natalie Glotz Stade, stadsjurist i Malmö.

För att en kommun ska fatta beslut om hjälp till personer enligt Socialtjänstlagens paragraf 4:2, måste det finnas en antagen kommunal riktlinje som beslutas om politiskt av behörig nämnd eller kommunfullmäktige.

Det handlar om två olika lagar. Enkelt uttryckt är utlänningslagstiftningen ett juridiskt spår och socialtjänstlagstiftningen ett annat.  Vilket innebär att  socialrättsliga skyldigheter inte försvinner av  migrationsrättsliga beslut.

Natalie Glotz Stade understryker:

– Socialtjänstens skyldighet om vistelsekommunens yttersta ansvar är ett gällande lagrum. Det måste socialtjänsten enligt legalitetsprincipen tillämpa och det erinrar Högsta Förvaltningsdomstolen till och med om i domen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista