Kristianstad ligger i Vattenriket, men det är samtidigt dragkamp om vatten.
1 av 2
Vallar skyddar Kristianstad mot översvämningar. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Karl-Erik Svensson, dammtekniskt ansvarig och Christel Jönsson, kommundirektör Kristianstad kommun.
2 av 2
Karl-Erik Svensson, dammtekniskt sakkunnig, och Christel Jönsson, kommundirektör i Kristianstads kommun. Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio
#Klimathotet

Om vallen brister är det ute med Kristianstad

Kristianstads kommundirektör Christel Jönsson: Vi har en evakueringsplan
9:45 min

Om skyddsvallen mot översvämningar brister är det ute med Kristianstad. Men ansvariga på kommunen säger att beredskapen är god.

Redan två år efter FN:s klimatmöte i Paris visar nya prognoser att Parisavtalets mål om att begränsa den globala uppvärmningen till två grader är på väg att spricka. USA:s president Donald Trump har också konstaterat att landet drar sig ur klimatsamarbetet.

Samtidigt har SMHI kommit med en ny karta som visar hur havet stiger när världen blir varmare. Av SMHI:s nya karta framgår att Skåne är hårdast drabbat och värst utsatt är Kristianstad eftersom stora delar av kommunens mark ligger under havsytans nivå.

Jag är trygg med den beredskapen vi har.

Men Kristianstad skyddas mot översvämningar av vallar som byggs ut kontinuerligt. Kommundirektören Christel Jönsson framhåller att Kristianstad är tillräckligt rustat, att vallsystemet står emot klimatförändringarnas effekter och att utbyggnaden är planerad för att möta det ökande hotet.   

 – Jag är trygg med den beredskapen vi har, säger Christel Jönsson.

Vi gör risk- och sårbarhetsanalyser hela tiden.

Samtidigt är det ute med Kristianstad om skyddsvallen brister. Det ska inte behöva ske enligt Christel Jönsson, men om det händer finns planer för hur Kristianstad ska utrymmas.

– Vi har en evakueringsplan och vi gör risk- och sårbarhetsanalyser hela tiden, säger Christel Jönsson.

Lyssna ovan när P4 Kristianstad besöker skyddsvallen och pratar med ansvariga om vad som händer om säkerheten brister.

Klimatförändringarna

  • FN:s klimatpanel räknar med mellan en och sex graders ökning av jordens medeltemperatur under de kommande 80 åren på grund av människans utsläpp av växthusgaser, framförallt koldioxid från förbränning av olja och naturgas.
  • Klimatförändringarna befaras orsaka att glaciärer och polarisar smälter och att havsytan stiger globalt. Regniga områden i världen kan få ännu kraftigare regn och torra områden bli allt torrare. Havsvatten försuras, temperaturen ökar och korallrev dör. Delar av världen riskerar att bli obeboeliga och klimatflyktingar tvingas lämna värmeböljor, torka och  översvämningar bakom sig.

Källa: Nationalencyklopedin.

Mer om #Klimathotet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".