sofia samuelsson
Sofia Samuelsson. Foto: Anna Maris/Sveriges Radio
Kristianstad

Så fungerar hjärnan i klimatfrågan

Psykoterapeuten Sofia Samuelsson: Klimatfrågan måste finnas i vardagen
1:26 min

Kristianstad är mest utsatt för klimatförändringar i Skåne. Ändå ändrar många inte sin livsstil för att minska klimatpåverkan. Psykoterapeut Sofia Samuelsson berättar varför.

Trots att vi nu ser effekterna av klimatförändringarna tydligt och att medvetenheten om hållbarhetsfrågor aldrig varit högre, ökar flygresorna och konsumtionen i Skåne.

–Man kan säga att det här beror på olika saker som alla har med oss själva att göra, säger Sofia Samuelsson, psykoterapeut i Kristianstad, som själv har ett stort miljöintresse.

Enligt henne är det lättare att ändra sitt beteende än sitt tankesätt.

–Vi har ett "frukostfilter", som gör att vi kan se nyheterna på morgonen och höra om alla katastrofer, samtidigt som vi glatt äter frukost och sedan går till jobbet. Det hänger ihop med en förträngningsmekanism som vi har, samma som att vi inte tänker på döden hela tiden, för då skulle det bli för jobbigt att leva.

Hon nämner också skuld och skamkänslor som något annat som människor gärna förtränger.

–Klimatfrågorna ger ofta en hel del skuldkänslor, men om man börjar jobba för klimatet, sätter man i gång några av de belöningssystem där man känner att man gjort något bra.

Klimatförändringarna

  • FN:s klimatpanel räknar med mellan en och sex graders ökning av jordens medeltemperatur under de kommande 80 åren på grund av människans utsläpp av växthusgaser, framförallt koldioxid från förbränning av olja och naturgas.
  • Klimatförändringarna befaras orsaka att glaciärer och polarisar smälter och att havsytan stiger globalt. Regniga områden i världen kan få ännu kraftigare regn och torra områden bli allt torrare. Havsvatten försuras, temperaturen ökar och korallrev dör. Delar av världen riskerar att bli obeboeliga och klimatflyktingar tvingas lämna värmeböljor, torka och  översvämningar bakom sig.

Källa: Nationalencyklopedin.

Mer om #Klimathotet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".