Arbetsförmedlingen. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Arbetsförmedlingen intervjuar nu över 16 000 arbetsgivare runt om i landet. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Skåne

Framtidens arbetsmarknad och behov ska kartläggas

Hur ser framtidsplanerna och kompetensbehovet ut? Frågorna kommer nästan 1 600 arbetsgivare i Skåne snart att få från Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingen ska under de närmaste veckorna att intervjua över 16 000 arbetsgivare runt om i landet. Förhoppningen är att få veta hur både privata och offentliga arbetsgivare ser på framtiden.

Till exempel frågas hur många anställda de har, om de planerar att nyanställa och hur kompetensbehovet ser ut. Resultatet sammanställs och presenteras i en arbetsmarknadsprognos i mitten av december.

I Skåne intervjuas drygt 1 300 privata arbetsgivare och cirka 300 offentliga verksamheter.

I den senaste prognosen för Skåne konstaterades att länet är en av landets jobbmotorer med en väntad uppgång i de flesta branscher.

Samtidigt får arbetsgivarna allt svårare att hitta personal till yrken som kräver yrkesutbildning eller högskola. I Skåne finns det risk att arbetskraftsbristen får tydliga konsekvenser för företag, individer och samhällsekonomin, menar Arbetsförmedlingen.

-Vi vet att utbildning är en nyckelfaktor i Skåne och här blir prognosmaterialet en viktig del i vårt samarbete med Skånes kommuner, säger Sofie Carlsson, biträdande marknadschef på Arbetsförmedlingen i Skåne, i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".