cassini och Saturnus
1 av 2
Idag är det dags för Cassini att avsluta sitt uppdrag. Foto: Nasa/JPL
saturnus ringar
2 av 2
Cassini har utforskat Saturnus i 13 år. Foto: Nasa/JPL/Space Science Institute
Världen

Idag kraschar Cassini mot Saturnus – jobbar in i det sista

Rymdforskare: Sorgligt men sant
1:33 min

Rymdsonden Cassini har kretsat kring Saturnus i 13 år, men nu är det dags för den att göra sitt sista uppdrag: att krascha ner i Saturnus atmosfär och ta sina sista mätningar.

– Bränslet är slut, vi måste krascha den. Det är sorgligt men sant, säger Jan-Erik Wahlund, docent i rymdfysik vid Ångströmlaboratoriet i Uppsala och ansvarig för ett av mätinstrumenten ombord på Cassini.  

Forskarna vill utföra den kontrollerade kraschen på ett sådant sätt att så mycket vetenskap som möjligt kommer ur den sista färden.

– Först åker vi innanför de innersta synliga ringarna, in i atmosfären på Saturnus, och får reda på hur de övre delarna av jätteplanetens gasmassor fungerar, säger Jan-Erik Wahlund

Cassini har hunnit kartlägga Saturnus i detalj, men det som fått mest uppmärksamhet är dess två månar, Titan och Ensceladus.

På Titan har man funnit floder av metan och etan. Och på Ensceladus sprutar det ut vatten, salt och organiska ämnen, ut ur sprickor i månens istäcke. Båda månarna anses ha förutsättningar för liv. Därför vill man styra Cassinis krasch bort från de här månarna.

–  Om det finns liv därute vill vi ju inte ta kål på det med eget liv. När man väl har fått liv är det svårt att bli av med det! Och vi vill inte kontaminera ett område med jordliv, säger Jan-Erik Wahlund.

– Cassini är visserligen väldigt ren men det finns säkert fullt med jordbakterier som fortfarande överlever på rymdfarkosten. Då är det bättre att krascha in den i ett område där vi inte tror att det finns liv, och det är i det här fallet Saturnus, fortsätter han.

Mer om Cassinis sista resa i Vetandets värld klockan 12.10 och i vårt veckomagasin klockan 14:03

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".