Lisbeth Göranson vid församlingshemmet i Degeberga.
Lisbeth Göranson vid församlingshemmet i Degeberga. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Degeberga-Everöd

Gemensam lista i kyrkovalet sedan många år

Kyrkorådsordförande: Svårare att engagera folk
2:24 min

Degerberga-Everöds församling är en av de församlingar som bara har en lista att rösta på i valet till kyrkofullmäktige.

Orsaken är framför allt att det är svårt att få ihop tillräckligt många som vill kandidera så att det räcker till flera olika nomineringsgrupper, berättar Lisbeth Göranson, som är kyrkorådets ordförande.

- Det är svårare och svårare att engagera folk och då blev det så att det blev en lista, där man inte på något vis har något partipolitiskt, utan folk som är engagerade och vill något för kyrkan som ställer upp på den.

- Det är framför allt svårt att få den yngre generationen att vilja ställa upp.

Jag tror att vi som sitter och finns med på den listan är besjälade av att jobba för kyrkans bästa, och då är det inte så svårt att komma överens.

Även om det inte finns flera nomineringsgrupper att välja mellan i kyrkofullmäktigevalet i församlingen, så kan man alltid kryssa för personer på listan, menar Lisbeth Göranson.

Degeberga-Everöds församling har omkring 4000 kyrkotillhöriga och åtta kyrkor. I kyrkofullmäktige finns 15 ledamöter och 13 ersättare. Församlingen har haft en gemensam samlingslista i många år, och Lisbeth Göranson tycker att det har fungerat bra.

- Jag tror att vi som sitter och finns med på den listan är besjälade av att jobba för kyrkans bästa, och då är det inte så svårt att komma överens.

- Det är klart att det är diskussioner, självklart, men har vi målet att vi ska ha en bra verksamhet för våra församlingsbor, då klarar vi att komma överens också, säger Lisbeth Göranson, som även sitter med i stiftsfullmäktige och i kyrkomötet, då som representant för Centerpartiet.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".