En yngre man dansar med en äldre dam.
1 av 3
Martin Blomdahl dansar med sin mamma Christin. Foto: Saffi Yucel, Sveriges Radio
En man står med ett fat med kakor i handen.
2 av 3
Daniel Stefansson, personal på boendet och initiativtagare till dansdagarna. Foto: Saffi Yucel, Sveriges Radio
En äldre kvinna dansar för sig själv.
3 av 3
Maj Hansson gillar dansdagarna, och dansar gärna själv när musiken dras igång. Foto: Saffi Yucel, Sveriges Radio
Ängelholm

Äldreboendet tar ut svängarna med dans och allsång

Daniel Stefansson, personal: Det är värt allt när man ser deras tacksamhet
3:24 min

Äldreboendet Solängen i Ängelholm bjuder de boende på dans och allsång, ett uppskattat inslag som dessutom får de äldre att sova gott.

Nattpersonalen märker nämligen att de sover bättre efter att de haft dans berättar Daniel Stefansson, personal på boendet och initiativtagare till dansdagarna.

– De brukar säga att de sover gott och att det är lugnt de nätter de har haft dans på eftermiddagen. Då känner jag att vi har lyckats, att vi fått dem lugna med musik. Det är mycket jobb med det här, och det tömmer en på energi. Men när man ser tacksamheten och glädjen så är det värt allt. Vi får tillbaks så mycket glädje, säger han.

Daniel Stefansson ville förena sitt intresse för dans och dansbandsmusik med sitt jobb och fick idén att ordna dansdagar för de äldre där han jobbar. Och det blev ett väldigt uppskattat inslag i vardagen för de boende på äldreboendet Solängen i Ängelholm. Även de som inte dansar gungar med till rytmerna. Många har dansat mycket i sin ungdom.

– Jag har dansat mycket i mitt liv, och det vill jag gärna göra nu också. Men det är färre tillfällen nu, säger Maj Hansson.

Gillar du musiken de spelar här?

– Jadå, det gör jag. Då är jag uppe och hoppar lite för mig själv, säger Maj Hansson och brister ut i skratt.

 De äldre får sitta vid bord dukade med vita dukar, tända ljus och snittblommor. Och så bjuds de på hembakat, det ska kännas speciellt säger Daniel.

Dansdagarna ger även möjlighet för de anhöriga att komma och dansa och umgås med sina nära och kära. Bröderna Martin och Patrik Blomdahl är här idag för att dansa med sin mamma Christin, något de försöker göra vid varje tillfälle.

– Jag tycker det är trevligt att de ordnar det här. Det är en möjlighet för alla här att samlas och ha lite trevligt tillsammans, säger Patrik.

– Det är kul att se alla som blir glada när de dansar. Jag dansar mest med min mamma, men bjuder även upp andra om det blir möjlighet, säger Martin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".