poliser i förgrunden
Polis på plats vid en otillåten nazistmarsch i centrala Göteborg på söndagen Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen marscherar med plakat och flaggor i en tillståndslös demonstration i centrala Göteborg på söndagen. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Göteborg

Polisen kritiseras – otillåten nazistdemonstration avbröts inte

Polisen: Enligt lagen är det en lokal sammankomst
8:28 min

Ett 50-tal nazister demonstrerade i går genom centrala Göteborg. Deltagarna ska ha burit flaggor och kläder med Nordiska motståndsrörelsens (NMR) logotyp och demonstrationen saknade tillstånd. Det faktum att polisen inte ingrep för att stoppa demonstrationen har väckt stark kritik från en politiker, privatpersoner och opinionsbildare.

Klas Friberg, regionpolischef för region Väst och Daniel Bernmar som är vänsterpartistiskt kommunalråd i Göteborg deltog i ett samtal i P1-morgon tidigare idag. 

Klas Friberg, vad säger du om kritiken?

– Det finns mycket synpunkter kring det som hände i går och det som väntas hända den 30 september när NMR har fått tillstånd att demonstrera. I går genomförde cirka 50 personer en demonstration och det är enligt lagen en allmän sammankomst. Även om man inte sökt tillstånd för detta har vi ingen rätt att ingripa eller upplösa en sådan. Det vi kan göra är att i efterhand försöka få fram vems som var arrangör och titta på om den personen kan ha gjort sig skyldig till ordningsbrott, säger Klas Friberg i P1-morgon.

– Vi kommer alltid ingripa mot brott men måste avväga när och hur. Vi kommer pröva om brott begåtts. Det får prövas av oss och åklagare. Kommer vi fram till det så går det att lagföra dem i efterhand.

Daniel Bernmar, vänsterpartistiskt kommunalråd i Göteborg – man har rätt att samlas på det här sättet och därför kunde polisen inte ingripa. Vad säger du om det?

– En allmän sammankomst ska man alltid få ha. Det jag vänder mig mot är den samlade bedömningen man gjort att inte ingripa utan hjälpa nazisterna att genomföra demonstrationen. De går genom Göteborg, passerar trafikerade platser, skränar hat och hot, puttar människor, sliter och drar i poliser och fotografer. De fick fortsätta. Polisen kan se till ordning, säkerhet och trafiksituationen. Det blev uppenbart att de utgjorde en störning. Att polisen inte väljer att ingripa gör många otrygga, säger Daniel Bernmar.

Klas Friberg ni har ju sagt till dem som deltar i den planerade demonstrationen utanför bokmässan i Göteborg att man inte gör sig skyldig till hets mot folkgrupp om de följer vissa punkter. Inte uppträda i uniformerad klädsel som kan kopplas till nationalsocialistiska demonstrationer på 1930- och 40-talen. Inte marschera taktfast, med fanor och sköldar. Här hör vi en sådan beskrivning från Daniel Bernmar. Kan polisen då inte ingripa kring ordningsproblem?

– Nu är det en person som påstår detta. Jag har ingen anledning att gå i polemik med Bernmars bedömning av situationen. Polis på plats har gjort bedömningar efter hand och som jag sa tidigare har vi alla möjligheter att i efterhand lagföra de som eventuellt begått brott, säger Klas Friberg och fortsätter: 

– Det vi har informerat om tidigare är den tillståndsgivna demonstrationen som ska ske den 30 september. Då kommer vi ha betydligt mer resurser på plats. Vi kommer kunna göra enskilda ingripanden betydligt enklare om vi anser att brott begåtts.

– Det är väldigt mycket uppfattningar och åsikter som framförs på demonstrationer som vi som privatpersoner och till och med som tjänstemän inte kan ställa oss bakom. Men det är priset för yttrande och demonstrationsfrihet. Det hanterar vi varje vecka i Göteborg.

Vad säger du Daniel Brenmar, det är priset för yttrandefrihet?

--Ja. Men det är inte en demonstration som sker utan tillstånd, där man där man fysiskt angriper göteborgare och marscherar med sköldar varje vecka. Detta var ett undantag.

Kommer det här påverka demonstrationen som planeras till den 30 september?

– Vad gäller tillståndsdelen kan jag inte avgöra det idag, men vad gäller tilltron till arrangörerna till den här organisationen, så har den ju inte ökat genom deras sätt att anordna en icke tillståndsgiven demonstration och sättet de uppträdde, säger Klas Friberg, regionpolischef för region Väst i P1-morgon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".