En brun påse på väg att slängas i en soptunna. FOTO: Fredrik Sandberg/Scanpix
Målet är att de tre kommunerna tillsammans ska minska avfallsmängderna per invånare år år - från 367 till 320 kilo - till 2021. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Skåne

Invånare får tycka till om avfallsmål

Avfallsmängderna ska minska och materialåtervinningen öka. Det är några av målen i den nya avfallsplanen som tagits fram för åren 2018-2021 för Klippan, Perstorp och Örkelljunga.

Under 2016 och 2017 har Söderåsens Miljöförbund och Norra Åsbo Renhållningsbolag (Nårab) tagit fram ett förslag till avfallsplan för Klippan, Perstorp och Örkelljunga kommuner.

Målet är att de tre kommunerna tillsammans ska minska avfallsmängderna per invånare år år - från 367 till 320 kilo - till 2021.

Mängden felsorterat matavfall i restavfallet ska också minskas, precis som mängden förpackningar och tidningar i restavfallet.

Dessutom vill Nårab minska energiförbrukningen för transport och öka andelen fossilfritt drivmedel.

Minst 50 procent av bränsleenergiförbrukningen för Nårabs maskinpark, och fordon för gaturenhållning i samtliga kommuner, ska komma från fossilfria bränslen vid utgången av 2021.

Nu kan allmänheten tycka till om förslaget. Det ska göras skriftligen till Nårab senast den 1 november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".