Henrik Fritzon (S) och Alf Jönsson ny regiondirektör för region Skåne
Henrik Fritzon (S) och Alf Jönsson, regiondirektör för region Skåne. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio
Skåne

Miljardsatsning ska klubbas

Fritzon: Det är ett nytt modern system
1:22 min

Journalsystemet i Skåne ska bli samma inom primärvården och sjukhusen. Förhoppningen är att det ska bli bättre för personal och patienter.

Det heter sammanhållet digitalt vårdinformationssystem och handlar om att all digital information, journaler och olika e-hälsolösningar ska hänga samman och kommunicera.

Det som sker nu är en stor upphandling med en investeringskostnad på upp till 1,3 miljarder kronor. Under tisdagen ska först regionfullmäktige ta ställning till pengarna och sedan ska regionstyrelsen meddela vem som kommit med det vinnande anbudet.

– Det kommer först och främst att bli en stor förbättring för personalen, men de kommer ju då att kunna mer tid på det patientnära arbetet, säger Henrik Fritzon (S) regionstyrelsens ordförande.

Upphandlingen har pågått i flera månader där personal i vården presenterat problem som sedan anbudsgivarna fått komma med förslag på lösningar på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".