Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kristianstad

Stora satsningar för att minska problem med dricksvattnet

Publicerat måndag 18 september 2017 kl 19.01
Henrik Wester: Vi satsar 51 miljoner i år
(1:31 min)
Vattenkran med droppe av vatten
Sannolikheten är stor för vattenbrist i sommar i Skåne. Foto: Håkon Mosvold Larsen

Boende i Maglehem uppmanas att koka sitt dricksvatten sedan koliforma bakterier hittats. Det är tredje gången på några år som vatten dömts ut som otjänligt i kommunen. Stora investeringar i VA-nätet ska minska problemen.

För två år sedan Everöd och tidigare i somras Rickarum. Nu har även Maglehem drabbats av otjänligt vatten sedan koliforma bakterier hittats där.

136 abonnenter eller omkring 300 personer är drabbade.

– Allt vatten som används till matlagning eller till att dricka ska kokas, säger Henrik Wester, informatör på C4 Teknik.

Just nu håller bolaget på att felsöka vad som kan ligga bakom problemet.

Ett fåtal rapporter om folk som blivit sjuka har kommit in till bolaget.

– Vi har fått signaler om sjukdom på orten men sedan om det går att härleda till vattnet det vet jag inte. Det är några enstaka fall, säger Wester.

Precis som i många andra kommuner är delar av Kristianstads ledningsnät gammalt. Vissa områden har inte moderniserats sedan 1950-talet. Wester tror dock inte Kristianstad är värre drabbat än andra kommuner.

Hur kan ni minimera risken för att sådant här ska hända?

– Vi har en daglig tillsyn på våra vattenverk och ledningsnät. Sedan jobbar vi med ett långsiktigt perspektiv också genom att bygga bort svagheter i systemet. Dels så upprättar vi skyddsområden där vi tar vårt grundvatten ifrån. Sedan ska vi ha moderna verk som producerar vattnet och därutöver självklart hålla ledningsnätet i skick.

Det är ett ständigt pågående arbete som kräver stora resurser.

– 2018 investerar vi 51 miljoner på vårt dricksvattennät. Vi bygger nya vattenverk, byter ut ledningsnät och så vidare. Exempelvis bygger vi ett nytt vattenverk i Tollarp, det pågår nu. Nästa verk är Gärds Köpinge som också ska förse Everöd, Huaröd och Östra Sönnarslöv. Det verket är även tänkt att kunna användas som backup för andra verk.

Kokningsrekommendationen i Maglehem gäller tills vidare. Först ska felet ringas in och därefter väntas nya provtagningar och svar innan rekommendationerna kan hävas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".