Simon Blom lever med hiv och är aktiv i Positiva gruppen Syd.
Simon Blom lever med hiv och är aktiv i Positiva gruppen Syd. Foto: Joni Ingvarson/Sveriges Radio Malmo
Skåne

Simon Blom har HIV – i dag en kronisk sjukdom

Simon Blom: Ni som inte lever med HIV därute, kan också få HIV
2:32 min

Simon Blom från Positiva Gruppen Syd berättar om hur det är att vara ung och ha HIV. En sjukdom som i dag inte är dödlig, men kronisk.

För sex år sedan fick Simon Blom veta att han hade HIV. Sedan dess har han jobbat aktivt med HIV. Simon är anställd som projektledare på Positiva Gruppen Syd. Gruppen arbetar för en större förståelse och acceptans i samhället för personer som lever med HIV. 

– Förra året fick vi 145 miljoner kronor för att finansiera vår verksamhet i hela landet, i år 75 miljoner. Hur mycket vi har att röra oss med nästa år, det vi inte, säger han.

Simons mål med verksamheten är att ge HIV-personer trygghet att klara av att prata med vänner och familj. Att de ska kunna få vara sig själva och leva ett vanligt liv.

– Vi drömmer om att den HIV-diagnosticerade redan på kliniken ska kunna möta en annan HIV-person. I dag dröjer det i snitt fem år innan de möts.

Simon och Positiva Gruppen Syd har en podd på gång där lyssnaren kan följa några HIV-personer i deras vanliga liv. Och den 6 oktober är det öppet hus i föreningens lokal i Malmö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".