poliser i förgrunden
Polis på plats vid en otillåten demonstration i Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sverige

Därför är det svårt att förbjuda nazistdemonstrationer

Experten: Finns en uppsjö olika symboler som går att använda
3:23 min

Att det är svårt att lagföra nazister är inte unikt för Sverige. Symboler kan lätt modifieras eller bytas ut, menar Anders Widfeldt, expert på högerextrema rörelser i Europa.

Nazistdemonstrationen i Göteborg i söndags har väckt starka känslor. Ingen greps på plats men polisen har inlett en förundersökning om misstänkt brott mot ordningslagen och granskar filminspelningar för att se om andra brott begåtts.

– De blir ju ganska skickliga på att hela tiden gå runt lagen och hitta nya sätt agera på och använda symboler och uniformer som inte faller under de lagrum som finns, säger Anders Widfeldt, som är expert på högerextrema rörelser i Europa. 

Anders Widfeldt menar att demonstrationen i söndags var snubblande nära hets mot folkgrupp. På Gustaf Adolfs torg var ledaren öppen med att de är nationalsocialister. Ett 50-tal demonstranter var enhetligt mörkklädda, men inte uniformerade. De gick i raka led, men inte i takt. De hade t-runan på fanor och sköldar, men inga hakkors. Inga typiska nazisthälsningar, men talkörer kallade namngivna polischefer folkförrädare och ropade "vit revolution - ingen pardon".

– Just den här t-runan som användes av nationalsocialister under Tredje riket i Tyskland och det här talesättet "vit revolution - ingen pardon" måste ju ligga farligt nära hets mot folkgrupp, 

Allt det här visar att lagen har kryphål som hela tiden måste täppas igen, menar Anders Widfeldt. Men att förbjuda symbolerna tror han inte på.

– Nej, då hittar man på nya hela tiden. Det finns en uppsjö olika symboler som går att använda. Och man kan också tänka sig att modifiera symbolerna.

Svenska lagar är inte tandlösa, menar han. Och lagen om hets mot folkgrupp har spelat en viktig roll.

– Men sen att man då kanske behöver se över lagstiftningen igen och ytterligare skärpa den, det är ett ständigt pågående arbete.

Att förbjuda antidemokratiska rörelser som man gjort i Tyskland är en symbolhandling, men inte särskilt framgångsrikt, menar han.
Det är svårt att visa att ett parti är antidemokratiskt och två gånger har ultranationalistiska NPD klarat sig ifrån att olagligförklaras. Och ett förbud kan också vara verkningslöst:

– Det har hänt att andra och mindre partier och grupper har olagligförklarats, men dyker upp med en gång igen, säger Anders Widfeldt.

Det har bland annat hänt i Belgien, berättar han och drar slutsatsen att inget annat land i Europa lyckats bättre än Sverige.

Samtidigt tror Anders Widfeldt att demonstrationen i Göteborg i söndags väcker intresse i högerextrema kretsar i Europa och kan locka dem till Göteborg 30 september, då en planerad nazistdemonstration ska hållas i samband med bokmässan.

– Jag tror att man inom nationalsocialistiska kretsar kommer att betrakta den otillåtna demonstrationen i söndags som en seger, för man fick göra det man ville och man gjorde det enligt eget synsätt i god ordning.Många har säkert ordnat sina resor till Sverige redan, säger Anders Widfeldt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".