Räddningstjänst på plats på taket på ett gymnasium i Limhamn i Malmö som eldhärjats natten till onsdagen. Foto: Johan Nilsson/TT
Räddningstjänst på taket vid Praktiska gymnasiet i Limhamn. Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö

Explosionsrisk vid skolbrand avvärjd

Räddningstjänsten: "Gasflaskorna var värmepåverkade"
2:10 min

En brand bröt i går kväll ut på Praktiska gymnasiet i Limhamn i Malmö. Det fanns gasflaskor i anslutning till byggnaden som riskerade att explodera. Branden är nu släckt och gasflaskorna har tagits bort.

Larmet om branden kom strax efter klockan 23.00 och först sju timmar senare, vid sextiden på morgonen kunde insatsen avslutas, enligt SOS Alarm.

En lägre del av byggnaden var övertänd när brandkåren kom fram.

– Där har det brunnit kraftigt och branden har spridit sig upp i taket, men vi har ingen spridning inne i själva skolan, säger Gustaf Sandell, inre befäl vid räddningstjänsten.

En bit in i släckningsarbetet upptäckte räddningstjänsten att det fanns gasflaskor i anslutning till den byggnad som brann. Räddningstjänsten fick ta hjälp av en hjullastare för att få fram flaskorna, som fanns i ett skåp utanpå byggnaden.

– Gasflaskorna var påverkade av värmen och riskerade att explodera. Det tog ganska många timmar att frilägga och skjuta sönder dem men nu är explosionsrisken borta, säger Gustaf Sandell.

Skolan ligger inte nära bostäder utan i ett område med övervägande företagsbyggnader. Personal från flera brandstationer bekämpade elden. Ett större område, inklusive flera gator kring byggnaden, spärrades av under arbetet.

Det är oklart om eleverna kommer att kunna vara i skolans lokaler i dag.

– Branden är ju släckt men vi har inte kunnat göra någon sanering, säger Gustaf Sandell.

Polisen utreder branden som grov mordbrand.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".