Ljus tänt o rosor
Foto: Lena König/Sveriges Radio.
Olofström

Efter utredningen: Klart att 13-åringen i Olofström mördades

Åklagarmyndighetens utredning om mordet i Olofström den 9 mars i år är nu klar.

På grund av sekretess kan inga uppgifter om innehållet i utredningen lämnas, uppger myndigheten, men de skriver att de har klarlagt själva händelseförloppet. 

"Av utredningen framgår att en 13-årig pojke ensam har dödat en annan 13-årig pojke" skriver kammaråklagarna Marie Lindström och Anna Johansson vid Åklagarkammaren i Karlskrona, som ansvarat för utredningen.

Åklagarna betonar att skuldfrågan inte har prövats av domstol.

Vi söker åklagarna för ytterligare kommentarer om utredningen. 

Bakgrund

Eftermiddagen den 9 mars ringde en 13-årig pojke från Olofström SOS alarm och berättade att han hade knivskurit en jämnårig bekant till döds.

De två pojkarna hade tidigare under dagen setts tillsammans i centrala Olofström. På grund av pojkarnas låga ålder fick fallet stor uppmärksamhet i nationella medier. Men polisen var förtegen om vad som hänt.

– Vi är återhållsamma i hela förundersökningen, det får vi hantera mycket omsorgsfullt och speciellt, sade Anders Knutsson vid polisen, till P4 Blekinge dagarna efter händelsen.

Sedan dess har pojken som dömdes för dådet vårdats enligt lagen om vård av unga. I slutet av april dömdes han till tvångsvård av Förvaltningsrätten då frivillig vård inte ansågs genomförbar.

Anledningen ska enligt domen vara att 13-åringen, som nu fyllt 14, själv inte inser konsekvenserna av vad han gjort.

Anhöriga till pojken som avled anmälde efter händelsen kommunen till Justitieombudsmannen för utebliven krishantering. En anmälan som fick avslag och lades ned.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".