Lövsångare slår ut med vingarna
Snart är det dags att lyfta mot Afrika, där platsen är genetiskt förprogrammerad. Foto: Chris Romeiks/vogelart.info/Wikimedia

Flyttfåglarna hittar rätt med hjälp av sina gener

Genetisk kod avgör flyttadress
1:33 min

Hur vet flyttfåglarna vart de ska ta vägen när hösten kommer? Svaret sitter i generna.

Forskare i Lund har visat ungefär var i arvsmassan fåglarnas flyttinstruktioner finns. Det har man gjort genom att titta på Sveriges vanligaste fågel, lövsångaren.

– Lövsångaren flyttar till två olika ställen i Afrika. De i södra Sverige flyttar till Västafrika, och de i norra Sverige flyttar till östra eller södra Afrika, säger biologen Max Lundberg vid Lunds universitet.

Han har kunnat visa att skillnaden mellan de här två formerna av den lilla lövsångaren finns i ett område i genkartan på cirka 200 gener. Där någonstans finns alltså den genetiska kod som gör att de två typerna flyttar till olika delar av Afrika.

Fortfarande är det ett biologiskt mysterium exakt hur generna kan styra beteendet.

– Jag tycker att det är otroligt fascinerande att en dna-sekvens kan få en fågel att flytta exempelvis sydväst i stället för mot sydost. Och här har vi börjat komma närmare den frågan, säger professor Staffan Bensch, biolog vid Lunds universitet.

Nästa steg är att titta på andra besläktade arter och göra ännu mer detaljerade analyser av hur individuella fåglar tar sig till vinterkvarteren med hjälp av så kallade ljusloggrar, som kan registrera var fågeln befinner sig under hela resan. Då kan man zooma in på exakt vilka gener som visar vägen, och hur det fungerar när gener styr djurens liv.

– När man väl hittat  de inblandade generna  kan man ju också ta reda på var de är uttryckta någonstans, och kanske vilka andra gener som är uttryckta i det nätverket. På så vis kan man komma vidare, säger Staffan Bensch.

Och då kan man hitta gener som direkt styr ett ganska avancerat beteende?

– Ja, det är ju en långsiktig dröm att vi ska kunna förstå detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".