Public service
1 av 2
Gabriel Byström. Foto: Pressbild
2 av 2
Gabriel Byström. Foto: Foto: Pressbild

Viktigt att många är med och betalar

Sveriges Radio-strateg: 7 miljoner lyssnar varje vecka, det gör oss stolta och ödmjuka
5:59 min

Finansieringen av public service - Sveriges Radio, SVT och Utbildningsradion - är en het potatis. Idag presenteras en utredning om framtiden för public service.

Enligt Gabriel Byström, strateg på Sveriges Radio, är en stark public service viktigt för demokratin.

- Det är en slags pågående syresättning av demokratin. I länder där man inte har medier man kan lita på så händer det något med tilltron till demokratin, säger Gabriel Byström.

Public service finansieras idag genom tv-licensen, som utgår från att alla som har en tv-mottagare är med och betalar. I takt med en snabb teknikutveckling är det många som anser att den finansieringsmodellen är förlegad. En del förespråkar istället en public service-skatt. Men det har Sveriges Radio invändningar mot.

- Sveriges Radio ser att det finns risker för vårt oberoende med en skattefinansiering. Vi kommer närmare politiken med en skattefinansiering och då finns det risker för vårt oberoende, säger Gabriel Byström.

 

Vad är public service?

Det som Sveriges Radio, SVT och UR gör kallas public service - radio och tv i allmänhetens tjänst. Public service innebär helt enkelt att programmen görs bara med tanke på dig som tittar och lyssnar. 

I Sverige finns det tre bolag som har uppdraget att producera och sända program till allmänheten och tillgängliggöra det på olika plattformar för att nå så många som möjligt. Det är riksdagen som beslutar om uppdraget och regeringen som sätter ramarna för public service-bolagens verksamhet. Så här är det formulerat i inledningen till det nuvarande sändningstillståndet: ”Verksamheten ska präglas av oberoende och stark integritet och bedrivas självständigt i förhållande till såväl staten som olika ekonomiska, politiska och andra intressen och maktsfärer i samhället.”

Sveriges Radio ska ha ett utbud och en distribution av hög kvalitet. Men public service är inte ett kvalitetsbegrepp. Public service-begreppet består av ett antal lika viktiga komponenter:

Ägandeformen – de tre bolagen ägs av en stiftelse. Styrelserna för public servicebolagen har inte några ledamöter med politisk koppling.
Finansieringsformen med en radio- och tv-avgift som innebär att bolagen har en direktkoppling till allmänheten och därmed till publiken.
Ett sändningstillstånd som reglerar bolagens uppdrag. Granskningsnämnden efterhandsgranskar varje år om public service-bolagen uppfyllt uppdraget i allmänhetens tjänst.
Principerna i form av opartiskhet och saklighet.

Källa: Sveriges Radio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".