Sadeq Al-Ghaffari har lånat många medicinska böcker inför provet och han läser också en hel del på nätet. Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio
Sadeq Al-Ghaffari har lånat många medicinska böcker inför provet och han läser också en hel del på nätet. Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio
Ett nytt Sverige

Allt fler utländska läkare klarar kunskapsprovet

Sadeq: Provet är avgörande för min framtid
4:07 min

27-åriga läkaren Sadeq Al-Ghaffari kom på flykt till Sverige från Irak för två år sedan. Nu ska han göra ett kunskapsprov för att få svensk läkarlegitimation – ett prov som fått hård kritik för att vara för svårt.
– Jag är mycket stressad. Jag har två dagar till men jag orkar inte studera mer.

I Irak hann Sadeq bara jobba i 1,5 år som läkare, för under tiden han gjorde sin AT-tjänst säger Sadeq att han blev hotad till livet av milissoldater och var tvungen att fly. Hans fokus har, under åren i Sverige, varit att kunna jobba som läkare här, därför har han pluggat svenska och medicin i princip varje dag. Snart ska han ta tåget till Alvesta och vidare uppåt i landet ända till Umeå, dit man måste åka för att göra provet. Jag undrar hur väl förberedd han känner sig.

– Jag kan mycket nu men det finns många irrelevanta frågor som brukar komma som man bara kan gissa på, säger Sadeq Al-Ghaffari från Irak som ska göra kunskapsprovet för svensk läkarlegitimation.

– Det är mycket svårt men jag hoppas det går bra, säger han.

Jag tror att det kommer att hjälpa mig med uppehållstillstånd. Jag tror att provet är avgörande för min framtid.

Att göra kunskapsprovet är en av vägarna till att få svensk legitimation för de läkare som är utbildade utanför EU och EES. Provet infördes förra året och ersatte det så kallade Tuleprovet som funnits sedan 1988.
Först gör man nu ett teoretiskt prov och om man klarar det så är det dags för ett praktiskt prov. Vid första provtillfället var det bara 16 procent av deltagarna som fick godkänt.

Vid vårens senaste provtillfälle godkändes 25 procent enligt siffror från Umeå universitet, som är det lärosäte som fått i uppgift att utforma och genomföra provet. Sadeq, har fått hjälp med att förbereda sig av en kompis som klarat provet.

– Han gav mig mycket hopp och är en mycket optimistisk person. Han gav mig mycket råd om hur man ska göra för att slappna av.

Men det medicinska kunskapsprovet har vållat debatt och enligt läkartidningen har både svenska och utländska läkare kritiserat provet för att vara för svårt, bland annat eftersom det läggs för mycket fokus på prekliniska frågor, alltså den inledande delen av läkarutbildningen.

Allt fler utländska läkare gör provet och vid vårens provtillfälle var det 110 läkare som satte sina kunskaper på prov. Sadeq, som efter två år i Sverige fortfarande väntar på besked från Migrationsverket, satsar allt på att kunna få svensk läkarlegitimation för att få stanna i Sverige.

– Jag har ont om tid. Jag är mycket stressad och vill så fort som möjligt försöka få jobb eller svensk legitimation, säger Sadeq Al-Ghaffari.

– Jag tror att det kommer att hjälpa mig med uppehållstillstånd. Jag tror att provet är avgörande för min framtid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".