Lena Bottner, Kim Krewald, Sebastian Holm, Johan Kohnke och Henry Lockett.
1 av 2
Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Lena Bottner, Kim Krewald, Sebastian Holm, Johan Kohnke och Henry Lockett.
2 av 2
Kim Krewald, Johan Kohnke, Sebastian Holm, Lena Bottner och Henry Lockett. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Simrishamn

Dörr in för unga som inte pluggar eller jobbar

Deltagare: Vägledning om vad som kan passa en
5:19 min

Omkring 280 unga i sydöstra Skåne har hittills deltagit i Ung sluss, en satsning för att hjälpa unga ut i arbetslivet.

Ung sluss är ett samarbete mellan de fyra kommunerna i Sösk, Arbetsförmedlingen och Europeiska socialfonden. Projektet drog igång för drygt ett år sedan med lokaler, eller lounger, i Simrishamn, Tomelilla, Sjöbo och Ystad och pågår året ut.

Man kan droppa in, ta en kaffe, prata med oss ungdomsspanare eller coacher eller studie- och yrkesvägledare.

Det är en av de större satsningarna som gjorts i sydöstra Skåne för unga mellan 16 och 24 år, som varken studerar eller arbetar, målet är att nå 340 personer.

I Simrishamn ligger Ung sluss på Storgatan mitt i stan, och har så här långt haft ett 80-tal deltagare. Dörren nästan alltid öppen under dagarna, berättar de två ungdomsspanarna Henry Lockett och Kim Krewald, som brukar gå fram och hälsa och fråga vilken slags hjälp man behöver.

- Då kanske vi kan hjälpa dem snabbt och enkelt, eller så för vi vidare dem till coacherna, så att de får den hjälp de behöver, säger Kim Krewald.

Rummet är ljust, med en sittgrupp i mitten, där man kan slå sig ner, och tanken är att det ska vara lite mysigt.

- Man kan droppa in, ta en kaffe, prata med oss ungdomsspanare eller coacher eller studie- och yrkesvägledare, vad man vill göra, man måste inte ha ett konkret mål, säger Henry Lockett.

Kim Krewald berättar att han själv kom hit efter han gått ur gymnasiet, och efter ett par besök blev han själv ungdomsspanare.

Bägge vill få igång unga i Simrishamn, och ordnar också olika aktiviteter.

- På måndag nästa vecka ska vi till en rekryteringsträff i Malmö och kombinera med laserdome. Vi försöker kombinera med något produktivt och ha roligt samtidigt.

Lena Bottner är coach på Ung sluss och berättar att vägen till att kliva in över tröskeln kan vara tuff för en del.

- Det kanske inte bara handlar om att hitta ett arbete utan om att också hitta sig själv. Vem är jag, vad kan jag, vad har jag för egenskaper och förmågor och hur kan det stämma med ett jobb, säger hon.

- Och sådana saker hjälper vi till med.

Sebastian Holm, en av deltagarna i Ung Sluss just nu, kliver in genom dörren medan vi pratar.

- Jag försöker komma på lite vad man vill hitta på nu efter att man varit arbetslös ett tag, och det har funkat rätt bra hittills, säger han och berättar att han bland annat funderar på att studera, kanske till väktare.

Johan Kohnke, Ung sluss-ansvarig i Simrishamn, tycker att kombinationen av olika kompetenser som jobbat kreativt tillsammans - ungdomsspanare, coacher, arbetsförmedlare och studie- och yrkesvägledare - har varit viktig. Han hoppas på en fortsättning i kommunen, när projektet avslutas vid årsskiftet.

- Det är roligt att se så många ungdomar som kommit in här och gått vidare på olika saker, jobb och utbildning, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".