Skugga av hand griper efter dörrlås
Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Skåne

Stor ökning av fritidshusinbrott i delar av Skåne

Försäkringsbolaget: Gör det svårt för tjuven
1:16 min

Oktober är den månad på året då flest fritidshusinbrott äger rum – och på vissa håll i Skåne skedde förra året dubbelt så många som året innan.

– Inbrottstjuvar är som de flesta av oss, man är både smart och lat, säger Lars Silfversvärd, ansvarig för säkerhetsförebyggande åtgärder på försäkringsbolaget If.

– Man vill ge sig på hus som ger goda resultat till låg egen insats, hus som kanske ligger väldigt lättillgängligt och områden där man fått mycket goda resultat, då kommer man gärna tillbaka till samma område och fortsätter.

Malmö, Helsingborg, Svedala och Klippan – det är några av de skånska kommuner där fritidshusinbrotten ökade förra året och i samtliga dessa kommuner var antalet inbrott det högsta på sex år. I Malmö, som hade 220 fritidshusinbrott under förra året, rör det sig om mer än en fördubbling.

Samtidigt är det väldigt få av inbrotten som klaras upp. Lars Silfverswärd rekommenderar fritidshusägare att göra det svårt för tjuvarna genom att sätta in ordentliga dörr- och fönsterlås, starta grannsamverkan och märka eventuella värdesaker med märk-dna.

– Ännu bättre är att se till att det inte finns något av värde i fritidshuset. Om man inte tänker vara där över vintersäsongen så föreslår jag absolut att man tar med sig allt av värde hem, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".