Lulu Mårtensson
Lulu Mårtensson. Foto: Anna Maris / Sveriges Radio
Tomelilla

Ny integrationssamordnare på Österlen ska engagera näringslivet

Mårtensson: Sverige ligger i topp när det gäller integration
9:41 min

Hon har varit krögare, undersköterska och arbetat på Bert Karlssons asylboenden. Entreprenören Lulu Mårtensson är ny integrationssamordnare i Tomelilla Kommun.

Lulu Mårtensson är utbildad undersköterska, men har gjort sig betydligt mer känd som egenföretagare i Sydöstra Skåne. Hon har bland annat drivit Illstorps lustgård, med bykrog, bed & breakfast, örtagård och snapsvandringar. Hon har också arbetat på Yangtorp i Hörby och på bilmuséet Autoseum i Simrishamn.

–Människor har alltid varit den röda tråden i mitt liv. Som undersköterska tog jag hand om sjuka människor, på Illstorp hungriga människor, på Yangtorp sökande människor och på Autoseum intresserade människor, säger hon.

På Autoseum arbetade hon halvtid, men över ett år och nästan all arbetstid låg på sommarsäsongen.

–Jag råkade träffa Bert Karlsson vid ett tillfälle och hörde hur han pratade om sin verksamhet runt asylboenden. Jag tänkte: Det vill jag göra!

Så Lulu Mårtensson mejlade honom och efter några dagar ringde han upp henne.

–Han ringde strax innan midnatt och erbjöd mig jobbet. Jag sa att han inte kunde göra så eftersom han inte ens visste vem jag var. Bert Karlsson svarade "det har jag redan fattat".

Mårtensson började jobba för Karlsson nästkommande måndag. På Tomelilla kommun ser hon fram emot att ta vara på det som är positivt.

–Integration är inte något som man gör inom arbetsmarknad eller något som handlar om bostäder. Det måste vi alla jobba med. Hela tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".