Tom lägenhet
Göingehems ägardirektiv kan förändras. Arkivbild. Foto: Bengt Nordin/SvT Bild
Östra Göinge

Politiker vill se skärpta regler för hyresgäster

Patric Åberg (M): Vi måste dra åt lite i våra ambitioner
0:37 min

Personer med etableringsersättning och försörjningsstöd från en annan kommun ska inte kunna hyra lägenhet hos det kommunala bostadsbolaget i Östra Göinge. Det vill Femklövern.

Etableringsersättning ska inte längre ska vara en godkänd inkomst för den som vill bo i det kommunala bostadsbolagets lägenheter i Östra Göinge. Detsamma ska gälla om man har försörjningsstöd från en annan kommun än Östra Göinge.

Politikerna i femklövern vill ändra ägardirektiven till Göingehem och därmed antagningskriterierna för hyresgäster, för att bromsa inflyttningstakten. Det eftersom man de senaste åren varit en av de kommuner i landet som tagit emot flest nyanlända sett till invånarantal.

– Vi har varit väldigt aktiva i det här att alla ska hjälpa till, men nu måste vi dra åt lite i våra ambitioner. Vi behöver ha en anpassning till omvärlden, för vi har stuckit ut, förklarar kommunalrådet Patric Åberg (M).

Mottagandet har medfört stor påverkan på kommunen, menar femklövern och nämner till exempel att trycket på förskolan och grundskolan är hårt, platserna för vuxenutbildning och SFI räcker inte till, att arbetslösheten ökar och försörjningsstödskostnaderna skjuter i höjden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".