72 miljoner blev prislappen för Kronoskogen och Nybroskogen.
72 miljoner blev prislappen för Kronoskogen och Nybroskogen. Foto: (Foto av karta från Sveaskog)

Ängelholms kommun köper Kronoskogen

Lars Nyander (S)" Vi vill behålla skogen för de värden den har i dag"
1:06 min

Ängelholms kommun vann budgivning om Kronoskogen och Nybroskogen.

Under tisdagen blev det klart att Ängelholms kommun vann budgivningen och köper Kronoskogen och Nybroskogen av statliga bolaget Sveaskog. Utgångsbudet var 40 miljoner kronor och prislappen landade på, nästan det dubbla, 72 miljoner kronor. Kommunstyrelsens ordförande Lars Nyander (S) och oppositionsrådet Robin Holmberg (M) är både mycket nöjda med att affären är i hamn.

– Skogen är en del av Ängelholms själ och identitet. Vi är därför glada över att den nu kommer i kommunens ägo, säger Lars Nyander.

I köpet ingår tre områden, Kronoskogen, Nybroskogen och en del av Rönne å. Den totala ytan är 310 hektar, varav 298 hektar är skogsmark och cirka 10 hektar vatten. Enligt Lars Nyander handlar det om att värna området för framtiden.

– Vi vill värna om den stadsnära skogen, därför är det viktigt att kommunen själv får råda över området.

Oppositionsrådet Robin Holmberg (M) säger att alliansen också ser det som viktigt att värna skogen för rekreation men säger också att en mindre del, ungefär 10 procent bör bebyggas.

Innan affären är helt klar ska formella beslut fattas, först i kommunstyrelsen och därefter kommunfullmäktige. Sedan ska arbetet börja med hur man bäst ska ta hand om området.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".