Unga beachhandbollspelare
Foto: Ari Korzeniowski/Sveriges Radio
Åhus

Grannarna i Åhus ger upp bråket om stranden

Grannarna till evenemangstranden i Åhus kommer inte att överklaga Mark- och miljödomstolens beslut. Det beskedet gav de igår.

Bråket mellan grannarna och Åhus beach är över. Fastighetsägarna som varit missnöjda med detaljplanen gällande evenemangsstranden i Åhus hade fram till igår på sig att överklaga Mark- och miljödomstolens beslut.

Det kommer man inte att göra eftersom de då är rädda för att evenemangen skulle tvingas ställas in.

"Konsekvensen av länsstyrelsens beslut är att tillfälliga bygglov eller säsongslov med allra största sannolikhet inte längre kan sökas av ÅBH vilket, om vårt överklagande skulle godkännas i hovrätten, skulle kunna leda till att beachhandbollen- och fotbollen får ställas in eller flytta. Det har aldrig varit vår avsikt eftersom det skulle drabba många ungdomar som vill idrotta och lokala idrottsföreningar", skriver de i ett brev till kommunen.

Grannarna skriver också att den nya detaljplanen ställer stora krav på kommunen och tar upp fyra punkter som man tycker är viktiga inför framtiden.

Att en ansvarig person utses för att se till att skötselplanen sköts och som har kontakt med de närboende. Man vill ha tidsbegränsningar för olika saker som till exempel ljudnivåer och att man förbättra kvalitén på sanden som man fyller på stranden med. Dessutom vill man ha ett löfte om lyhördhet och hänsyn till närboende när den nya detaljplanen bestäms.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".