Ålyngel som hänger ur en hink
Ålens framtid är omdebatterad. Foto: Philipp Guelland/TT
Skåne

Politiker kritiska till förslag om totalstopp för ålfiske

Ledande politiker i Kristianstad kommun är kritiska till förslaget om ett totalstopp av ålfiske i Östersjön under 2018. Nu vänder de sig till landsbygdsministern.

I en gemensam skrivelse till landsbygdsministern framför Kristianstadspolitikerna Anders Tell (S), Pierre Månsson (L) och Peter Johansson (M), kommunstyrelsens presidie, att ett totalstopp av ålfiske i Östersjön under nästa år skulle få stora konsekvenser både kulturellt och ekonomiskt. De konstaterar att en hel näringsgren skulle slås ut.

De instämmer i att något måste göras för att fortsätta värna om ålen, men inte genom ett totalstopp av fiske som Europeiska kommissionen vill. Säg nej till förslaget är uppmaningen till regeringen.

Politikerna framhäver att ålfisket är en del av den skånska östersjökustens identitet, och att det finns större hot mot ålen änsjälva fisket vilket de påpekar har minskat drastiskt de tio senaste åren. Istället nämns vattenkraftverk och illegalt fiske som större hot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".