Vatten rinner från en kran i ett dricksglas
Maglehemsborna har fått koka det kommunala dricksvattnet sedan den 17 september. Foto: Hasse Holmberg/TT
Maglehem

Maglehemsbor får fortsätta koka vattnet

Ann-Sofie Adermark: Det är lite jobbigt
0:35 min

Maglehemsborna får fortsätta att koka sitt dricksvatten. Kristianstad kommun försöker fortfarande ringa in källan till bakterierna som upptäckts i vattnet.

17 september upptäcktes vid en rutinkontroll bakterier i dricksvattnet i Maglehem. Sedan dess gäller en kokningsrekommendation för de som har kommunalt dricksvatten på orten. 

Det innebär att allt vatten som används till matlagning och för att dricka, ska kokas innan det används. Vattnet kan användas till tvätt och dusch som vanligt.

En vattentank med friskt dricksvatten finns vid brandstationen och en vid bygdegården. Där kan man tappa upp dricksvatten i medtagna flaskor eller dunkar.

Kristianstad kommun jobbar på flera olika sätt att lösa problemet. Åtgärder pågår kring vattenreservoaren och bedömningen är att det arbetet fortsätter även under nästa vecka.

Vattnet matas just nu på annat sätt än vanligt vilket gör att vattentrycket kan variera, och man fortsätter att ta prover hos hushåll och på kommunens ledningar.

Huvudteorin är att problemet finns på själva ledningsnätet och inte i vattenverket.

För mer information - se kommunens hemsida.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".