Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Symbolen för organisationen Röda Korset.
Röda Korsets Behandlingscenter söker nu frivilliga som vill hjälpa till med den nya barngrupp som ska starta i Kristianstad för krigsdrabbade barn. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT
Kristianstad

Söker ideella för att hjälpa krigsdrabbade barn

Röda korset: Får bära sin mammas eller pappas smärta
0:56 min

Röda korset vill starta hjälpverksamhet i Kristianstad för barn som har föräldrar med migrationsrelaterad stress.

Sedan 2010 har Röda korset via sitt behandlingscenter i Malmö stöttat hundratals barn som har föräldrar med migrationsrelaterad stress. I höst planeras en uppstart för verksamheten även i Kristianstad. Nu söks ideella krafter som vill hjälpa till.

- Samma behov om finns i Malmö finns i nordost också. Vi var på gång med en uppstart för ett par år sedan men fick inte ihop det då. Nu har vi förhoppningsvis möjlighet att göra det. Vi har stärkt barnverksamheten med rekrytering och så men saknar fortfarande en del frivilliga, säger Anette Carnemalm, verksamhetschef för Röda Korsets Behandlingscenter.

Till Röda korsets Behandlingscenter för krigsskadade och torterade i Malmö kommer numera runt 500 vuxna varje år för att få hjälp med behandling och rehabilitering efter krigstrauman.

Centret har även filialer i Hässleholm och Kristianstad. I Kristianstad jobbar två psykologer och en psykoteurapeut för att stötta dessa personer som drabbats av posttraumatisk stress.

Sedan 2010 finns också stödverksamheter för patienternas barn i Malmö. Barngrupperna som träffas varje vecka kallas Flyktfåglarna. Genom kontinuerliga möten vill man skapa trygghet för barnen och få dem att våga drömma om framtiden.

- Vi har under ganska lång tid utvecklat anhörigstöd till barn till våra patienter. Vi har sedan tidigare sommarläger, aktivitetsgrupp för papperslösa och då Flyktfåglarna som riktar sig till barn mellan 7-12 år, förklarar Anette Carnemalm.

Nu finns alltså planer på att även dra igång verksamhet för barn också i Kristianstad. För att kunna starta behövs frivilliga som vill ställa upp och hjälpa till. Det handlar om en handfull personer.

Flyktfåglarna har även en tillhörande föräldrargrupp där fokus ligger på att få öva svenska med frivilliga från Röda Korset.

För Anette Carnemalm är uppstarten i Kristianstad efterlängtad och viktig för barnen.

- Risken finns att man drabbas av det som kallas sekundärtrauma. Barn präglas av de symtom som föräldern lider av. Man får ofta på olika sätt bära på sin mamma eller pappas smärta, säger Anette Carnemalm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".