Nazistdemonstration
Den olagliga nazistdemonstrationen i Göteborg för några veckor sedan. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Skåne

Åtta av de granskade nazisterna bor i Skåne

Flera av de aktiva i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, som i helgen ska demonstrera i Göteborg, är bosatta i Skåne.  Svenska Dagbladet och Aftonbladet har tillsammans granskat nazismen i Sverige idag.

Aftonbladet och Svenska Dagbladet har i en gemensam granskning kartlagt de svenska nazisterna i och omkring NMR, Nordiska motståndsrörelsen.

Kartläggningen sträcker sig över de tre senaste åren, och de har valt att publicera namn och bild på en majoritet av de granskade personerna.

Åtta av de granskade nazisterna finns i Skåne, bland annat i Bromölla och Örkelljunga.

Flera av dem är aktiva i Nordiska Motståndsrörelsen som chefer eller tidigare chefer för nästet eller kampgrupper. Näste är Nordiska Motståndsrörelsens namn på områden i landet, och Sverige är uppdelat på sju nästen.

Skåne och Blekinge är näste 3. Under varje näste finns sedan kampgrupper.

Varje grupp har ett nummer. Grupp 101 är till exempel den första kampgruppen i näste 1, grupp 102 den andra i näste 1, och så vidare.

En av de som finns med i granskningen är Simon Lindberg som är ledare för Nordiska motståndsrörelsen i hela landet.

Han beskrivs som boende i Hässleholm och har precis åtalats för hets mot folkgrupp, i samband med ett tal på Mynttorget i Stockholm förra året då han gjorde Hitlerhälsningar flera gånger och ropade samtidigt "hell seger", enligt åtalet.

Själv förnekar han att det var en Hitlerhälsning, eftersom hans hand var knuten, inte öppen.

Simon Lindberg dömdes 2007 för medhjälp till misshandel, medhjälp till olaga hot och skadegörelse efter att ha attackerat en RFSL-lokal i Kristianstad.

Manifestationen som ska hållas på lördagen i Göteborg beskrivs av Nordiska motståndsrörelsen som den viktigaste någonsin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".