Cherztin Persåkre, Mohammad Sarvar Hassani och Erica Andersson.
Cherztin Persåkre, Mohammad Sarvar Hassani och Erica Andersson. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Österlen

Fortfarande tid att skörda kryddor

Kryddodlare tipsar om hur skörden kan tas tillvara.
2:37 min

Tufft för timjan, bättre för te och libbsticka. Så kan sommaren sammanfattas för en kryddodlare.

 - Timjanen var det inte så lyckat med, den odlar vi mycket av i år, den har stått under vatten, säger Cherztin Persåkre på Österlenkryddor.

Citronmelissen är bara hugga av, torka, gärna kanske lite mörkt och använd gärna till te, är gott till fisken också.

Cherztin och Anders Persåkre tog över företaget för tre år sedan och odlar ett trettiotal olika kryddor och örter. Många sorter ger möjlighet att sprida risken mellan växter som vill ha det torrt och varmt, och växter som klarar mer regn.

- Det är det som gör oss starka som småskaliga odlare, säger Cherztin Persåkre. 

Just nu skördar de citrongräs och små buskar med svart te på gården. Det är två mindre försöksodlingar, som verkar ha klarat sommarens blöta och kyliga väder betydligt bättre, berättar Cherztin Persåkre.

- Vår teplanta har trivts alldeles ypperligt, för den vill ha jämna skurar hela tiden, och citrongräset har vuxit som bara den, fast det har varit kallt.

Även citronverbenan i raderna bredvid har tagit sig fint, liksom libbstickan, säger hon.

- Det är bara timjanen som jag inte är så jättehoppfull om, men vi har fortfarande skörd på väldigt mycket, till exempel libbstickan. Det är väl femte skörden vi tar på den, och då har man verkligen spridit riskerna.

Citrongräset som odlas är tänkt att ingå i en ny kryddblandning, som de ska tävla med om några veckor i Malmö, i mattävlingen Matverk.

- Fyra skördar har den gett ungefär, och nu ska den övervintras, säger Cherztin Persåkre och tar upp en planta.

- Vi skördar blasten här och torkar i en liten raw foodugn.

Många har kryddor hemma i trädgård, på balkongen, eller i ett fönster, som ännu växer på riktigt bra och som man vill ta tillvara innan kylan slår till. Cherztin Persåkre har några tips på hur man kan göra. Persilja, till exempel, är bra att frysa.

- Jag hade sköljt av den, hackat den och fryst in den i små påsar, lagom portionspåsar till två personer ungefär.

- Citronmelissen är bara hugga av, torka, gärna kanske lite mörkt, bara häng upp och ner, låt torka och använd gärna till te, och sedan är det gott till fisken också.

Det finns andra förädlingsprinciper, som exempelvis en svamptork, säger hon.

- De använder jag ibland till vissa läkeörter som jag måste torka i 35 grader, då går det väldigt fort, då kan du lägga i ett helt gäng så har du en snabb laddning där också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".