Operationsteam genrebild
1 av 2
De långa väntetiderna kan leda till hälsorisker för patienterna. Foto: Bertil Ericson / TT
Jan Lillienau, tillförordnad verksamhetschef för kirurgi och gastroenterologi på SUS. Som P4 Malmöhus rapporterat om tidigare är operations
2 av 2
Nedskärningar gör att väntetiderna blir längre, berättar Jan Lillienau. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio.
Skåne

Cancerpatienter kan få vänta – brist på operationssjuksköterskor

Chef: Köerna kan växa ytterligare
4:34 min

Vissa cancerpatienter kan nu få vänta upptill tio veckor på operation på Skånes universitetssjukhus. Anledningen är att operationskapaciteten minskat ytterligare under hösten på grund av att det saknas operationssjuksköterskor.

– Dessvärre har vi fått ytterligare nedskärningar av operationssalar, särskilt på de stora, tunga operationsavdelningarna i både Malmö och Lund. Det påverkar våra väntetider till operationer, och det som bekymrar oss mest är operationerna av cancer, och kanske särskilt cancer i lever, bukspottkörtel och tjocktarmen, säger Jan Lillienau, tillförordnad verksamhetschef för kirurgi och gastroenterologi på SUS.

Som P4 Malmöhus rapporterat om tidigare är operationssalar på Skånes universitetssjukhus stängda, och under hösten har problemen förvärrats. I till exempel Malmö har ännu en sal stängts på den stora operationsavdelningen på grund av att det saknas operationssjuksköterskor.

– Det finns ingen klinik i Sverige som har korta köer. Problemet finns överallt, säger Jan Lillienau, tf verksamhetschef för kirurgi och gastroenterologi på SUS.

Vi har till exempel köer när det gäller lever- och bukspottkörtelcanceroperationer som ligger på åtta till tio veckor i dag och nästan lika långa köer till tjocktarmscancer.

Bara sex salar kan nu hållas öppna jämfört med elva 2014. De senaste tre åren har antalet öppna salar där pendlat mellan sju och nio.

– Om den salskapacitet som vi ser ut att ha under hösten fortgår, så kommer köerna att växa ytterligare. Vi har till exempel köer när det gäller lever- och bukspottkörtelcanceroperationer som ligger på åtta till tio veckor i dag och nästan lika långa köer till tjocktarmscancer, säger Jan Lillienau.

Hur problematiskt är det, att ni ser de här längre väntetiderna för canceroperationer?

- Det är en fråga som är svårare att besvara än vad man kan tro. Det finns ganska lite forskning på vad det får för konsekvenser. Det vi generellt vet är att alla väntetider som blir långa ökar risken för att cancern sätter dottersvulster. Vi vet också att bukspottkörtelcancer redan efter sex veckors väntetid tenderar att sätta dottersvulster på ett sådant sätt att en del patienter - långtifrån alla - inte längre är operabla.

Det finns ingen klinik i Sverige som har korta köer. Problemet finns överallt.

Förutom att försöka rekrytera nya operationssjuksköterskor jobbar sjukhuset även med andra lösningar, som att försöka frigöra operationskapacitet och flytta ut operationer till privata aktörer och andra ställen inom och utanför Region Skåne, säger Jan Lillienau.

– När det gäller de riktigt tunga operationerna, till exempel bukspottkörtelcancer, så finns det ingenstans att flytta dem. Det finns ingen klinik i Sverige som har korta köer. Problemet finns överallt, säger han.

För patienter som väntar på mindre akuta och enklare operationer är det ibland lättare att hitta hjälp på annat håll, men för många blir det ändå en lång väntan.

– Det finns patienter som är sjukskrivna under månader bara på grund av att de väntar på operation. Visserligen har de godartade förändringar, men det påverkar deras liv i väldigt stor utsträckning så att de till exempel inte kan arbeta, och de här köerna växer ännu mer, säger Jan Lillienau.

Det man också måste göra för att öka attraktionskraften till att bli specialistsjuksköterska, är att det precis som för läkarna blir självklart att man behåller sin lön under utbildningen.

Han ser allvarligt på att det saknas sjuksköterskor och speciellt bristen på specialistutbildade sjuksköterskor, som i det här fallet operationssjuksköterskor.

– I Sverige har vi en sjuksköterskebrist som utgör vårt största patientsäkerhetsproblem. Jag tycker att vi behöver en nationell handlingsplan för hur vi ska arbeta med den här frågan, för jag tror tyvärr att det kommer att bli ännu värre innan det blir bättre, säger Jan Lillienau.

Han tror att man behöver tänka annorlunda för att på sikt förbättra situationen. Bland annat tycker han att det borde skapas en kortare sjuksköterskeutbildning för undersköterskor, och att en del av intagningen till sjuksköterskeprogrammet borde ske genom intervjuer och inte betyg.

Han efterlyser också en utbildning, där man direkt kan läsa till operationssjuksköterska utan att först bli allmänsjuksköterska.

Vi har inte råd att fatta beslut som är starkt negativt för våra sjuksköterskor.

– Det man också måste göra för att öka attraktionskraften till att bli specialistsjuksköterska, är att det precis som för läkarna blir självklart att man behåller sin lön under utbildningen, säger Jan Lillienau.

Men handlar det inte också om att Region Skåne måste skapa attraktiva arbetsvillkor för sjuksköterskorna?

– Naturligtvis handlar det också om det. Jag brukar säga att varje gång vi fattar ett beslut, som påverkar sjuksköterskorna på ett negativt sätt, behöver vi ställa oss frågan igen. Ska vi verkligen genomföra detta? Är det värt det? Kan vi lösa det på ett annat sätt? Vi har inte råd att fatta beslut som är starkt negativt för våra sjuksköterskor.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".