Poliser i en demonstration.
Demonstranter från Nordiska motståndsrörelsens (NMR) konfronteras av kravallpoliser vid demonstrationen i centrala Göteborg på lördagen. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Göteborg

NMR-ledaren nekar till brott

Bland de omkring 20 personer som har anhållits efter nazistdemonstrationen i Göteborg finns NMR-ledaren Simon Lindberg. Han nekar till brott.

Två åklagare i Göteborg har tagit itu med utredningarna kring det som hände vid demonstrationen i lördags. Utredningsläget uppfattas som gott.

– Det är en separat händelse med ett stort antal misstänkta, säger Per-Erik Rinsell, vice chefsåklagare.

Häktningsförhandlingarna för de omkring 20 personer som har anhållits misstänkta för våldsamt upplopp inleds på tisdag. En av de anhållna är Nordiska motståndsrörelsens ledare Simon Lindberg från Kristianstad.

Advokat Göran Insulan har utsetts till offentlig försvarare.

– Han förnekar brott och eftersom det pågår förundersökning är det sekretess och jag har inga ytterligare kommentarer, säger Insulan till GT.

Om det blir häktningsförhandlingar blir det för varje enskild person.

Häktningsförhandlingar ska hållas inom fyra dygn efter anhållande och tiden att begära någon av de gripna häktad går ut efter lunch på onsdag. En rad förhandlingar väntas i Göteborgs tingsrätt.

– Om det blir häktningsförhandlingar blir det för varje enskild person, säger Per-Erik Rinsell.

Flera polisanmälningar har också gjorts på grund av plakat som användes under den nazistiska demonstrationen, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

På plakaten, som bars av personer i Nordiska motståndsrörelsens demonstrationståg, hängdes en rad politiker och journalister ut och kallades förbrytare. Polisanmälningarna har fått rubriceringen förtal.

Medieexperten och tidigare journalisten Willy Silberstein är en av dem som pekats ut.

– Det är ett led i deras försök att skrämma mig och andra som jobbar mot bland annat judehatet i Sverige, att vi ska vara rädda och tysta, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".