Fredrik Önnevall hoppas på en friande dom i hovrätten. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Fredrik Önnevall hoppas på en friande dom i hovrätten. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
Malmö

Nu prövar hovrätten domen mot SVT-journalisterna

Fredrik Önnevall: Vi tyckte att tingsrätten kom till fel slutsats
1:38 min

I dag tog hovrätten i Malmö upp målet mot SVT-journalisten Fredrik Önnevall och två av hans kollegor som fällts för människosmuggling. För tre år sedan hjälpte de en 15-årig syrisk pojke till Sverige.

De tre SVT-medarbetarna har överklagat domen från Malmö tingsrätt som i februari fällde dem för människosmuggling. De anser att de bör frias av humanitära skäl.

– Absolut. Jag tycker det känns skönt och bra att det prövas av hovrätten. Vi tyckte att tingsrätten kom till fel slutsats och vi hoppas på en annan utgång i hovrätten, säger Fredrik Önnevall.

Tingsrätten ansåg att de tre gjort sig skyldiga till människosmuggling när de sommaren 2014 hjälpte en 15-årig syrisk pojke som de mötte i Grekland att ta sig till Sverige.

I dokumentärserien Fosterland som SVT sände 2015 skildrar de hur pojken ber dem om hjälp och hur de sedan reste tillsammans. Programmet är åklagarens främsta bevisning mot dem. Precis som i tingsrätten spelades delar av programmet upp i hovrätten idag.

Tingsrätten ansåg att de gjort sig skyldiga till människosmuggling, men straffet blev ovanligt milt: villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst. Det motiverade tingsrätten med att de tre agerat just av ideella skäl och att det inte är givet att fängelse är normalstraffet för människosmuggling.

Det straffet är åklagarmyndigheten missnöjd med som därför också har överklagat till hovrätten. Kammaråklagare Johan Larsson anser att normalstraffet för människosmuggling ska vara fängelse.

– Det är viktigt att vi har en förutsägbar rättstillämpning och att lika fall bedöms lika. Har man då i det stora flertalet fall dömt till fängelse, då menar vi att då ska det vara fängelse i det här fallet, säger Johan Larsson.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".