Johanna O Jönsson i Calella
Johanna O Jönsson var på plats när Calellaborna röstade om ett självständigt Katalonien. Foto: Privat
Calella/Katalonien

"Tusentals hade bildat en barrikad för att skydda vallokalen"

Johanna O Jönsson: Det kom ett larm genom folksamlingen och barn började skrika
0:48 min

Det blev en omstridd folkomröstningen i Katalonien på söndagen. Det handlade om självständighet och ja-sidan vann stort. 
– Många röstade på morgonen, men stannade hela dagen vid vallokalen för att skydda den, berättar Johanna O Jönsson som är på plats.

Johanna O Jönsson från Trelleborg är i Calella i Katalonien, ett par mil nordost om Barcelona. Hon är där för att se sin pojkvän delta i Iron man. Johanna är till vardags journalist.

– Calella är en liten ort med runt 20 000 invånare. Vi bestämde oss i går för att ta oss till vallokalen i staden för att se vad som händer, berättar hon.

När Johanna och pojkvännen kom till vallokalen var klockan sex på kvällen. Då hade de flesta redan röstat. Klockan åtta på morgonen.

– Men de var kvar för vakta vallokalen från den nationella polisen. Det stod tusentals människor i en barrikad framför lokalen.

Under tiden Johanna var där kom ett larm om att nationella polisen var på väg, men det var ett falskt larm.

– Calellaborna fick ha sin folkomröstning i fred.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".