Malmö Opera
Foto: Charlotte Strömwall.
Malmö

West Side Story till Malmöoperan

Musikalklassiker till Malmö
1:00 min

Malmö opera sätter upp musikalklassikern West Side Story hösten 2018.
Det blir operaprofilen Kasper Holten som ska regissera, erfar P4 Malmöhus.

Nästa år hade kompositören Leonard Bernstein fyllt 100 år och då tycker Malmöoperan att det är dags att åter sätta upp West Side Story.

Förra gången teatern spelade musikalen var 2003, då i en kraftigt moderniserad version som Ronny Danielsson regisserade.

Den här gången går, enligt vad SR erfar, uppdraget till förre operachefen för Royal Opera i Covent Garden i London dansken Kasper Holten. Tidigare har han även varit chef för Köpenhamnsoperan.

Kasper Holten kommer redan i vår regissera Verdis opera Rigoletto på Malmöteatern, och har en lång rad operauppsättningar på meritlistan, men har även iscensatt musikaler förr. 2010 regisserade han My fair lady på Det Kongelige Teater i Köpenhamn.

Audition till West Side Story har hållits men ännu är inga roller besatta.

West Side Story kom 1957 och blev en milstolpe i musikalhistorien. Leonard Bernstein stod för musiken, Stephen Sondheim skrev sångtexterna. Manuset, av Arthur Laurents, är en modern tolkning av  Shakespeares Romeo och Julia. Den omöjliga kärlekshistorien (i musikalen mellan Tony och Maria ) utspelas i en miljö med gängkrig mellan Sharks och Jets i västra delen av Manhattan i New York. Men inte minst blev Jerome Robbins koreografi betraktad som banbrytande, både i sin stil och genom att danserna förde handlingen framåt på ett nytt sätt. Därutöver gav musikalen oss örhängen som "Maria", "Tonight", "America" och "Somewhere".

West Side Story blir den första uppsättningen som Malmö operas nytillträdde chef Michael Bojesen beslutat om. Fram till hösten 2018 spelas förre chefen Bengt Halls repertoar.  

Senast som West Side Story spelats i Malmö var 2013, då i en iscensättning på Nöjesteatern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".