Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ängelholm

Den här gången står väktare redo innan något händer

David 18 år: Jag ljög för mina föräldrar
4:23 min
Några ungdomar står utanför biblioteket i Ängelholm.
1 av 2
Några av ungdomarna som brukar samlas på Stortorget och utanför biblioteket. Foto: Saffi Yucel, Sveriges Radio
En ung kille står framför en glasdörr.
2 av 2
David Fransson, 18 år från Vejbystrand. Foto: Saffi Yucel, Sveriges Radio

Även i höst ska väktare se till att det är tryggt inne på Stadsbiblioteket. Det bestämdes efter en strulig vinter med droger och stökiga ungdomsgäng då man fick ta hjälp av vakter.

Jonas Bolding är bibliotekschef i Ängelholm. Han poängterar att det här inte enbart är ett problem för biblioteket utan även för Stortorget, och näringslivet i centrum. Däremot blir problemet mest synligt på biblioteket nu när kylan kommer, och ungdomarna går in för att värma sig. Det är också därför som man först nu i oktober tar in väktare igen.

– Vi bestämde oss för att sätta in väktare, men också att jobba inom personalgruppen kring hur vi ska hantera det här för att biblioteket ska leva upp till rollen att vara en lugn och trygg plats, säger Jonas Bolding.

Men enligt flera av de ungdomar vi träffat är bilden av droger och bråk överdriven, att de flesta ungdomar är skötsamma.

– Det folk inte fattar är att det finns olika människor, alla här umgås inte med varandra. Alla är inte dåliga för att någon är dålig, säger en av ungdomarna.

– I vintras när det var riktigt kallt gick vi ibland in på biblioteket för att värma oss, och då var det alltid någon som var lite högljudd och då blev vi utkastade, säger en annan av dem. 

David Fransson är idag 18 år och har tidigare varit en av dem som hängt utanför biblioteket, något han började med när han var 12 år. Han menar att den miljön är högst olämplig för barn i den åldern.

– Jag märkte snabbt att det var mycket droger i omlopp och jag snubblade in på fel spår. De äldre fick med mig på saker. Typ ta en cigg här, och prova drick lite här. Tillslut höll jag på med allt. Ju tidigare man tar sig härifrån desto bättre liv får man, säger han.

David Fransson fastnade i ett drogberoende. Han tror att en av anledningarna till att han började hänga i centrum var att han bor utanför Ängelholm, och ville inte åka hem efter skolan. Han fick rätt snart problem, inte bara i skolan utan också med sin familj.

– Jag bor i Vejbystrand. Där fanns ingenting för en 12-åring att göra. När mina föräldrar frågade var jag var så ljög jag för dem. Jag mer eller mindre förstörde kontakten med min familj, för det gör man när man hänger här. Man väljer vännerna framför familjen vilket är helt fel, säger han.

Hur går det i skolan nu?

– Jag pluggar upp mina betyg, och är inte underkänd i något. Tidigare var jag underkänd i allt förutom i två ämnen.

Tobias Nordström är 23 år och säger själv att han är en av de äldsta av dem som brukar hänga här utanför biblioteket.

– Jag har växt upp i Ängelholm, och har alltid hängt här. Sedan har den yngre generationen kommit hit och så har jag blivit vän med dem, så jag har bara fastnat helt enkelt. Jag är bland de äldsta i ungdomskretsen.

Tobias berättar att de flesta som umgås här ute är mellan 13 och 21 år.

Skulle du tycka att det är okej att din 13-åriga syster eller bror hängde här?

– Absolut inte, för det är ett dåligt umgänge och dåliga förebilder. Det hade bara varit okej om jag själv är med och kan styra upp det, säger han.

Även om David Fransson förstår att ungdomarna vill hänga här så anser han att det är fel.

– Det är trevligt att umgås här, mycket folk och man har inget bättre för sig. Men det kommer att leda till dåliga val, jag vet av erfarenhet hur det slutar...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".