Dick Fridén är gymnasielärare på Åbyskolan, ordförande för Nordvästra Skånes diabetesförening och också pappa till två söner med diabetes-typ-1.
Dick Fridén är pappa till två söner med diabetes-typ-1. Foto: Marcus Älverbrandt/Sveriges Radio.
Klippan

Pappan förvånas över ny diabetesstudie

Dick Fridén om sjukdomsbeskedet: Det var som en kalldusch
7:20 min

Dick Fridén är pappa till två söner som har diabetes typ 1. Och han förvånas över den nya studien, som visar att barn med typ 1-diabetes tenderar att få sämre studieresultat och så småningom lägre lön.

Dick Fridén är gymnasielärare på Åbyskolan, ordförande för Nordvästra Skånes diabetesförening och också pappa till två söner med diabetes-typ-1. Och det har varit tufft att få ihop vardagen, beskriver han.

– Vi fick parera och gå ner i arbetstid. Anpassa oss för att ta hand om vårt barn, helt enkelt, och det var nog det svåraste. Vi fick kämpa för allting, beskriver Dick.

Och sen kom beskedet att även den andra sonen hade sjukdomen.

– Det var som en kalldusch. 'En gång till?' kände vi. Man han var den starka och sa att 'det här ordnar vi farsan'.

Idag är barnen vuxna. Och Dick förvånas, både som lärare och pappa, när han hör om studien från Lunds universitet som visar att barn med diabetes typ 1 generellt sätt har det tuffare i skolan och senare också ligger lägre i lön än andra.

– Mina söner har inte haft en större frånvaro i skolan än andra elever. Men det handlar förstås också om vilket stöd man har från föräldrarna, säger Dick.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".