Nils Carlson.
1 av 4
Nils Carlson i ett hav av parkslide i utkanten av hans hemort Dalby. Foto: Odd Clausen.
Parkslide
2 av 4
För att få bort parksliden måste man gräva tre-fyra meter ner i marken och ta bort varenda liten bit rot, säger Nils Carlson. Foto: Odd Clausen.
Invasiva
3 av 4
Bredvid parksliden hittar Nils Carlson detta täta buskage med snöbär, också de invasiva, och giftiga. Foto: Odd Clausen.
Lund
4 av 4
Kommunekolog Cecilia Backe i Lund, som har stora problem med invasiva arter, Foto: Odd Clausen.
Skåne

Invasiva arterna breder ut sig

Expert: I Sverige går det väldigt långsamt
4:19 min

Bekämpningen av invasiva arter – växter och djur som breder ut sig på de inhemskas bekostnad – släpar efter i Sverige. Nils Carlson på länsstyrelsen i Skåne befarar att väntan på en svensk förordning kan bli kostsam för både ekonomi och biologisk mångfald.

– Sverige ligger i riktig strykklass, kan man säga. Vi har väldigt låg medvetenhet i Sverige. Vi börjar bli ett litet u-land i de här frågorna, säger han.

Nils Carlson är länsstyrelsens expert på invasiva arter i Skåne och jobbar även med frågan för Naturvårdsverket. Skåne drabbas på grund av klimat och läge ofta först. Nils Carlson väntar otåligt på en effektivare svensk lagstiftning.

– Framför allt så borde vi lägga riktigt krut på allt nytt som kommer: tidig upptäckt, tidig bekämpning, typ insatsstyrka eller swat-team, säger han.

– Det har man i de flesta andra länder i dag, för man inser att varför ska vi lägga hundratals miljoner på årlig bekämpning, som bara hjälper för stunden, när vi faktiskt kan ta det direkt för en liten peng?

I augusti fördes jätteloka, som finns på många platser i Sverige, upp på listan över förbjudna arter. Men den mest svårutrotade invasiva arten är parkslide, enligt Nils Carlson.

– I England har man uppskattat, att det kommer att kosta tjugo miljardet att få bort parksliden, och man lägger 500 miljoner om året på bekämpning, Där är det till och med så nu, att om du har parkslide på din tomt, så vill inte mäklarna försöka sälja ditt hus, säger han.

 Parksliden finns också i Sverige, jag träffar Nils mitt i en formlig skog av den invasiva arten i utkanten av hans hemort Dalby i Skåne. Och svårigheten med den växten, säger Nils, är dess rotsystem som sträcker sig upp till fyra meter ner i marken och måste avlägsnas helt.

En EU-förordning om bekämpningen av invasiva arter trädde i kraft i januari 2015, men den svenska tillämpningen dröjer. Susanne Gerland, biträdande enhetschef på miljö- och energidepartementet, säger att målet är riksdagsbeslut våren 2018 och nya regler från 1 juli.

– Miljö- och energidepartementet och myndigheten har en mängd olika frågor att hantera och tyvärr finns inte resurser att ta allt samtidigt. Det här har tagit en del tid, inte ovanligt lång tid, det är så att det ofta tar tid för oss att komplettera EU-förordningar, säger hon.

Det finns en otålighet bland naturvårdarna, tror du att de kommer att bli nöjda med den nya lagstiftningen?

– Ja, det tror jag.

Men Nils Carlson på länsstyrelsen i Skåne tycker att svenska myndigheter måste ta det här problemet på större allvar.

– I Sverige går det väldigt långsamt. Vi har ett litet fönster i början, där vi kan bekämpa de här arterna. Glider vi förbi det, så blir det fruktansvärt dyrt, eller till och med omöjligt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".