Två bilder i ett kollage: en på en till hälften förstörd regnskog och en bild på kanelbullar
1 av 3
Livsmedelsindustrin använder palmolja och risken är att den kommer från plantager på tidigare regnskogsmark. Foto: TT/Sveriges Radio
Christer Neideman är ordförande för Naturskyddsföreningen i Kristianstad.
2 av 3
Christer Neideman är ordförande för Naturskyddsföreningen i Kristianstad. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Orangutangen hotas när odlingar av oljepalmer breder ut sig.
3 av 3
Orangutangen hotas när odlingar av oljepalmer breder ut sig. Foto: Roland Johansson/TT
Miljö

Palmoljan flödar på kanelbullens dag

Christer Neideman, Naturskyddsföreningen: Regnskogar skövlas i Malaysia
2:07 min

Palmolja är en omdiskuterad råvara och en vanlig ingrediens i kanelbullar, kanelsnäckor och andra bakverk.

Den som läser innehållsförteckningar på varorna i sin butik upptäcker att palmolja är en vanlig ingrediens i många produkter. Så här på kanelbullens dag visar det sig att bullar och kanelsnäckor inte är något undantag.

Odlingar förstör naturen.

Ett miljöproblem med palmolja är att den bidrar till skövling av regnskog i till exempel Indonesien och Malaysia. Några arter som hotas är orangutanger och Sumatra-tigrar.

– Man odlar den ofta på ett sätt som förstör naturen i andra delar av världen, säger Christer Neideman, som är ordförande för Naturskyddsföreningen i Kristianstad.

Kritiserar certifiering

Det finns certifierad palmolja, som många hänvisar till att de använder, men den är inte heller problemfri enligt Naturskyddsföreningen. Christer Neideman kritiserar även certifierad palmolja och tycker att både konsumenter och bagerier ska välja andra alternativ, till exempel rapsolja.

– Certifieringsreglerna är inte riktigt bra. Man kan hugga ner regnskog om man gör någonting annat istället som någon sorts kompensation. Men certifierad palmolja är bättre än icke-certifierad, säger Christer Neideman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".