Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kristianstad

Kommunen gör det enklare att bygga

Publicerat onsdag 4 oktober 2017 kl 14.34
Nybyggnation av småhus. Foto: Fredrik Persson/Scanpix
Byggnadsnämnden i Kristianstads kommun har tagit beslut som ska göra det enklare att bygga.

Byggnadsnämnden i Kristianstad har tagit några beslut som ska göra det enklare att bygga. Det handlar bland annat om förenklingar när detaljplaner tas fram.

– Byggnadsnämnden får möjlighet att delegera beslut om granskning av en detaljplan till förvaltningschefen. Vinsten med detta är att handläggningstiden för en detaljplan kan förkortas med upp till sex veckor, säger Jeanette Petersén planeringsarkitekt vid miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Kristianstads kommun i ett pressmeddelande.

Målet med det här är att det ska effektivisera och snabba upp ärendehanteringen. Något som förväntas bli bättre för den som söker bygglov.

Det bör nämnas att den här delegeringen endast kan göras vid mindre planändringar.

Den andra delen handlar om ändringar i riktlinjerna för när lägeskontroll ska krävas. En sådan görs för att säkerställa att byggnader placeras enligt det bygglov som getts.

– Syftet med förändringen är att få till en enklare, smidigare och billigare bygglovsprocess för många av våra sökanden. Ett exempel på det är att ta bort kravet på lägeskontroll för exempelvis mindre, helt planenliga byggnader. Genom det minskar vi kostnaden för den som söker, berättar Petra Mohager som arbetar som bygglovshandläggare vid miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Kristianstads kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".