Jerry Tollbring
På lördag är han åter i Kristianstad Arena, Jerry Tollbring. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Handboll med Glenn Göransson

Jerry Tollbring: "Hoppas jag blir väl mottagen och att de minns att jag gjort något bra för IFK"

Jerry Tollbring:Det har gått bra för mig, det är kul.
2:55 min

I helgen spelar IFK Kristianstad sin fjärde match i Champions League och motståndare är de tyska (dubbla) mästarna, Rhein-Neckar Löwen.

På lördag väntar riktigt fint motstånd för IFK Kristianstad. Regerande tyska mästarna, Rhein-Neckar Löwen gästar och allt annat än fullsatt denna lördagskväll - i handbollsstaden Kristianstad - skulle verkligen förvåna. Nu vet jag att Fröberg och gänget jobbar febrilt med arrangemanget men att Jerry Tollbring kommer tillbaka är visserligen en anledning att lösa entré. Men, det finns en mängd andra själ att masa sig ner till söder denna kväll.

Tyskan går sådär. Jag förstår mer än jag kan prata, handbollstyskan fattar jag..
Jerry Tollbring

 Vi börjar bakifrån. RNL har som bekant två svenskar i målet, Mikael Appelgren och Andreas Palicka. Burväktare som står frekvent i det svenska landslaget och är superproffs - ut i fingerspetsarna. Spanskt inne på mittsex i form av Guardiola och ”jätten”, Buena Gonzales, men där den tyske landslagsmannen Hendrik Pekeler är förstavalet. Ute på vänsterkanten hat man av den rutinerade islänningen, Gudjon Valur Sigurdsson. 38 år ung men still going strong. Varit skadad i inledningen på säsongen men är nu tillbaka med full kraft. Här har Jerry Tollbring en tuff pjäs att konkurrera med. På andra kanten huserar tyske landslagsmannen, Patrick Groetzki. Äckligt effektiv och alltid hög procent i sina avslut. Andravalet här är Serben, Bogdan Radivojevic. Ute på nio meter spelar en av sportens allra bästa: Schweizaren Andre Schmid. Eleganten som i princip kan allt på en handbollsplan. Mästare på att göra andra bra och själv utrustad med ett rejält patronbälte. Gör sin nionde säsong i Rhein-Neckar Löwen. Honom måste IFK få stopp på. Dansken, Mads Mensah Larsen som när han har dagen är livsfarlig. Lite svajig men en grym vänsternia. Gör sin fjärde säsongs RNL. På högernio spelar Harald Reinkind, norrmannen. Delar positionen med islänningen, Alexander Petersson. Två ytterst kompetenta vänsterskyttar.

Det är mycket handboll och mycket matcher. Vi är ett gäng Skandinavier som umgås mycket men det är många som är sköna i laget.
Jerry Tollbring

Tränare för detta supergäng är den gamle kantsnidaren, Nikolaj Jacobsen. Många minns honom säkert från tiden i det danska landslaget men nu gör han sig mest känd för sina känsloyttringar på bänken. En härlig profil, Nikolaj.

Dessutom har RNL öppnat årets säsong helt strålande med sex vinster av sju i Bundesliga, förlust mot Flensburg i andra omgången är enda ”plumpen”. I går kväll krossade man Hannover med hela 12 bollar - och då ledde Hannover ligan innan matchen drog igång! I Champions League har man två oavgjorda matcher mot Barcelona och Nantes samt klar vinst mot Wisla Plock.

Så, Skånefolk, masa er till Kristianstad på lördagskväll. Bättre än så här blir det knappast. Åtminstone inte på klubbnivå i Sverige just nu.

 

Tjing

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".