Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Andrei Tohanean har gjort en anmälan om diskriminering mot sin arbetsgivare Region Skåne.
1 av 3
Andrei Tohanean har gjort en anmälan om diskriminering mot sin arbetsgivare Region Skåne. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Rådhus Skåne i Kristianstad.
2 av 3
En av Region Skånes chefer är anmäld för diskriminering. Foto: Josefin Modig.
Diskrimineringsombudsmannens logga
3 av 3
Diskrimineringsombudsmannen har fått en anmälan efter händelsen. Foto: Pressbild
Skåne

Polisen utreder inte anmäld kränkning på Region Skåne

Andrei Tohanean: Det är oacceptabelt tycker jag
1:08 min

Nu är det klart att polisen inte utreder Andrei Tohaneans anmälan mot sin chef om trakasserier på arbetsplatsen. Men han hoppas på upprättelse via DO.

Det var i ett svarsmeddelande på sin mobiltelefon som Andrei Tohanean hörde chefen använda ordet zigenare. Den inspelade ljudfilen med det nedsättande språkbruket finns bifogad i hans anmälan.

– Det känns fruktansvärt. Det är inte tillåtet i Sverige att använda sådana ord mot någon. Det har hänt på min arbetsplats, kommer från min närmaste chef och det är oacceptabelt, säger Andrei Tohanean.

Polis utreder inte

Nu har polisen kommit med beskedet att inte inleda en förundersökning om trakasserier från en arbetsledare på Region Skåne mot Andrei Tohanean. Men han hoppas på upprättelse med hjälp av Diskrimineringsombudsmannen (DO), dit han också gjort en anmälan.

De kommer med en dålig ursäkt.

Samtidigt är han också kritisk mot fackförbundet Kommunal, som han tycker gjort för lite.

– De har sagt till mig att cheferna måste gå en utbildning för att lära sig hur man ska behandla anställda. Det låter bra men jag vet inte hur det kommer hjälpa mig just nu, säger Andrei Tohanean.

Inga kommentarer

Kommunal säger till P4 Kristianstad att de inte vill göra några kommentarer med hänvisning till att det är ett pågående ärende mellan facket och Region Skåne. 

Andrei Tohanean kritiserar också sin arbetsgivare Region Skåne för att inte ha reagerat tillräckligt kraftfullt på det inträffade.

– De har inte gjort något annat än att komma med en dålig ursäkt, säger han.

Region Skånes bild

Region Skånes affärsområdeschef Lars Karlgren kommenterar det inträffade.

 – Vi tar det här alltid på största allvar. Sedan har vi då två parter i det här fallet att ta hänsyn till och där går berättelserna isär om i vilken kontext det här uttalades och i vilket sammanhang. I en diskussion med de inblandade fackförbunden ska vi försöka landa i vad som har hänt och hur vi ska gå vidare, säger Lars Karlgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".