En man och en kvinna framför en vägg av porträttfoton
Mårten och Kerstin Myrkrans framför en fotovägg föreställande bara några av barnen som de tagit hand om under åren. Foto: Dzenet Alisehovic/Sveriges Radio
Skåne

Så arbetar man för att minska familjehemsbristen

Kerstin Myrkrans: Om man blir avskräckt av utredningen är man nog inte lämplig
4:24 min

Osby kommun har ett stort behov av nya familjehem just nu och söker fler bland annat genom sin hemsida.

Kerstin och Mårten Myrkrans har varit familjehem sedan 1974 och har tagit hand om över 100 barn men förstår att inte alla vill ta sig an det ansvaret.

– Jag tror att man värnar mycket om sin egen familj. Man släpper inte in någon i den gemenskapen och riskerar att det inte ska fungera, säger Mårten Myrkrans.

Själv har han inte någonsin varit rädd för att det ska gå dåligt, trots att han tillsammans med Kerstin Myrkrans varit familjehem i cirka 43 år.

– Vi försökte räkna hur många barn som varit hos oss och då kom vi till 112, säger Kerstin Myrkrans.

De är vana vid barn med olika bakgrund och behov. Misshandel, missbruk och fara för sitt eget liv är några av historierna som barnen burit med sig när de blivit placerade hos paret.

 – Vilken problematik som än uppstår så löser vi det, säger Mårten Myrkrans.

Trots att deras erfarenhet av att vara familjehem har varit väldigt positiv så är det få som vill utredas och bli familjehem idag.

Vi försökte räkna hur många barn som varit hos oss och då kom vi till 112.

– Vad det beror på är svårt att veta. Vårt drömläge är ju att ha en bank med färdigutredda familjehem som vi kan plocka ur när det är dags att placera ett barn, säger Anette Bernspång, familjehemssekreterare i Osby kommun.

För att värva potentiella familjehem använder man sig i just Osby av bland annat sociala medier och lokaltidningar för att efterlysa människor som vill bli ett bra hem åt barn med olika behov.

– Viktigast är kanske mun till mun-metoden. De som redan är familjehem kan berätta om hur det är att ha ett såhär viktigt uppdrag och kanske kan få fler intresserade, säger Anette Bernspång.

Idag bor Kerstin och Mårten i en tätort i Eslövs kommun och är fortfarande stödhem för ett antal barn. Men några fler familjehemsplaceringar blir det nog inte för dem, främst på grund av deras ålder. Orken att hålla igång så länge som de gjort har de fått från barnen.

– Energin får man när man ser att det ger resultat. Att se hur barnet växer i sin personlighet och blir gladare, säger Kerstin Myrkrans.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".