Emmas mål är att skriva en bok om sina tuffa upplevelser.
Emmas mål är att skriva en bok om sina tuffa upplevelser. Foto: Maria Rosén/Sveriges Radio
Skåne

Emma vill hjälpa andra med sina tuffa erfarenheter

Hör Emmas historia
13 min

Innan hon fyllt tjugo år hade hon blivit utsatt för fler hemska övergrepp än vad de flesta av oss behöver vara med om under ett helt liv.
Nu vill Emma berätta sin historia, men vägen till den efterlängtade självbiografin är lång.

När Emma precis hade fyllt arton år blev hon kidnappad och torterad av tre personer som hon trodde var hennes vänner, och inlåst i en lägenhet i centrala Malmö.

– Jag hade ju redan hamnat lite snett, jag hade fel umgänge, men det var egentligen för att jag alltid har varit för godtrogen. Jag är från en liten ort där man litar på varandra, och stadsmentaliteten är något helt annorlunda, säger Emma. 

I tre dagar var hon inlåst, och blev utsatt för olika former av tortyr.

– De satte på mig handbojor, och de slog ner mig och lade fram olika former av verktyg som yxor och hammare, knivar, raketer och cigaretter. Sedan fick jag välja vad de skulle använda på mig. Det är väldigt svårt att välja, när du vet vad det handlar om, säger Emma. 

Kidnapparna hotade också att hugga av hennes fingrar, för att få henne att prata om en sak som hon inte visste något om, och gav henne två dygn att skaffa fram 20 000 kronor. På tredje dagen fick hon lov att åka till Trelleborg, där hon sa att hon skulle skaffa fram pengarna, men åkte förbi hållplatsen och lyckades fly sina kidnappare. 

Levde med destruktiv man

Men Emmas historia slutar inte där. Sex månader senare träffade hon en man som hon levde med under sju år.

– Med honom blev jag för det första både fysiskt och psykiskt nedtryckt, väldigt väldigt mycket. Han fick två fängelsedomar mot mig, en på grov kvinnofridskränkning och en på grov misshandel några år senare, säger Emma.

Emma hamnade även i missbruk med mannen. 

– Jag trodde att han var mitt liv, för jag var inte värd mer än så, säger hon.

Livet med mannen präglades av misshandel. 2008 sköt han henne i huvudet med ett luftpistol, 2012 sparkade han ner henne på öppen gata och lämnade henne medvetslös på körbanan.

Mina barn var en räddning.

– Man blir ju nedbruten, och när han hade fängelsedomar och var inne blev det ett litet uppvaknande om att det fanns människor som behandlade en snällare, eller vad man ska säga. Någonstans höll jag väl alltid ett hopp vid liv, och jag kom väl vidare... Mina barn var en räddning, men också att jag kom till ett skyddat kvinnoboende i Göteborg, säger Emma.

Vill hjälpa andra

I dag bor Emma tillsammans med sina två barn i en stor lägenhet, och är mammaledig. Hennes stora dröm är att berätta sin historia i en självbiografi. Men skrivandet är svårt att hinna med, och därför vill hon skriva boken med en spökskrivare. För att ha råd att ta hjälp med att skriva boken har hon startat en insamling i en grupp på Facebook.

– Min dröm är ju att skriva en självbiografi, och kunna nå ut genom att föreläsa. Att kunna hjälpa andra, för att min misär ska kunna bli en kraft för någon annan. För att det ska få betydelse.

I klippet ovan kan du höra hela intervjun med Emma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".