Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ålgräs. Foto: Eduardo Infantes Oanes/Havs- och vattenmyndigheten
Ålgräs. Foto: Eduardo Infantes Oanes/Havs- och vattenmyndigheten
Skåne

Vill skydda havets barnkammare

Utredare: Vi behöver mer kunskap
0:45 min

Ålgräs kallas ofta för havets barnkammare, och nu vill Havs- och vattenmyndigheten öka skyddet.

Längs Skånes kust finns flera välmående bestånd av ålgräsängar, i Öresund, längs sydkusten och i norra delarna av Hanöbukten. Men sedan början av 1900-talet har utbredningen av ålgräs halverats i skandinaviska vatten, enligt Hav- och vattenmyndigheten.

Vi behöver mer kunskap om var ålgräset finns, hur det mår och vilka faktorer som påverkar.

Ålgräs växer nära kusten och viktig för ekosystemen, den ger skydd och mat för fiskar, motverkar övergödning, förbättrar vattenkvalitén och skyddar mot erosion.

Havs- och vattenmyndigheten vill nu satsa 83 miljoner kronor på ett åtgärdsprogram för ålgräs, under perioden 2017 - 2021. Det handlar bland annat om att öka kunskapen, säger Sofia Brockmark, utredare på myndigheten.

- Vi behöver mer kunskap om var ålgräset finns, hur det mår och vilka faktorer som påverkar, säger hon.

- Det är särskilt viktigt när man prövar vilken miljöpåverkan det har till exempel med utbyggnad av hamnar, eller muddring, eller anläggande av bryggor, säger hon.

Längs den bohuslänska kusten har bestånden av ålgräs minskat med över 60 procent, eller 12 500 hektar sedan 1980-talet, men längs den skånska kusten ser det bättre ut, enligt Sofia Brockmark.

- Och det är nog främst på grund av att vi har ett fiske som är reglerat, särskilt i Öresund, där ålgräsängarna idag finns klar. Det som påverkar ålgräset idag där har visat sig vara stormar, som river upp ålgräsängarna, säger hon.

Havs- och vattenmyndigheten har tagit fram åtgärdsprogrammet för ålgräs tillsammans med Länsstyrelsen för Västra Götaland och Göteborgs Universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".