Far i Hatten i Malmö
Den mansfria festivalen kommer hållas på Far i hatten Foto: Molly Berggren/Sveriges Radio.

Mansfri festival blir av genom insamling

"Vi är en reaktion, inte en lösning"
4:36 min

Flera dagar före deadline har det samlats in tillräckligt med pengar för att hålla festivalen nästa sommar.

– Egentligen tycker jag det är hemskt att man ska behöva en mansfri festival för att folk uppenbarligen inte kan bete sig mot oss kvinnor. Samtidigt tycker jag det är värt ett försök för det verkar som att det behövs, säger Malmöbon Fanny Malmborg.

Det var i somras som komikern Emma Knyckare drog igång initiativet till en mansfri festival som en reaktion på alla rapporter om sexuella övergrepp på sommarens musikfestivaler.

Statement festival, som festivalen heter, ska om allt går som planerat gå av stapeln nästa sommar.

Förutom insamlingskvällen på Far i hatten ikväll har det sen en månad tillbaka även pågått en insamlingskampanj på på sidan Kickstarter, som är en crowdfundingtjänst på nätet där privatpersoner kan bidra med pengar.

– Där har vi gått ut med information om vad som tidigare har sagts. Vi har ett långt brev skrivet av en 17-åring tjej som förklarar varför hon är rädd för att gå på festivaler. Vi vill fånga personers intresse och förståelse för varför detta behövs. Vi är inte en lösning på det sexuella våldet på festivaler, utan vi är en reaktion. Nu har det blivit för mycket, säger Hanna, som inte vill vara med med sitt efternamn.

Till festivalen är kvinnor, transpersoner och icke-binära välkomna. De som inte får komma är Cis-män, personer som identifierar sig med samma kön som de gavs vid födseln.

Hur tänker ni kring att det kanske kan upplevas exkluderande att Cis-män inte får komma till festivalen?

– Vi anser att det är väldigt exkluderande att inte våga gå på festivaler, att känna sig otrygg och i så fall stanna hemma på grund av risken att bli våldtagen, så redan där är en exkludering, säger Hanna. 

Om det ändå är någon som skulle vilja gå på festivalen och som kanske känner sig exkluderad, vad säger ni till dem?

 – Vi säger till dem att vi är en reaktion, inte en lösning. Förhoppningsvis så behövs vi bara ett år och efter det kommer alla festivaler vara för alla. Det finns annat att hitta på de två dagarna, säger Hanna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".