Kriminalvården.
Det finns en oro bland anställda och intagna på anstalten i Vä. Foto: Jessica Gow/TT
Kristianstad

Nazistisk medarbetare skapar oro

Roger Nilsson, fackförbundet Seko: Det känns inte bra för anställda och intagna
1:07 min

En medlem Nordiska motståndsrörelsen arbetade under nästan två år i kiosken på Vä-anstalten. Det oroar både personal och intagna, enligt facket.

Det är Kristianstadsbladet som rapporterar att en medlem i den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen under nästan två år arbetat i kiosken på anstalten i Vä. Det skapar oro både bland personal och intagna, enligt fackförbundet Seko som organisarer anställda inom Kriminalvården.

– Det känns inte bra, varken för de anställda eller intagna, säger Roger Nilsson, som är ordförande för kriminalvårdsfacket Seko i Skåne och Blekinge.

Lyfte problemet

Facket har känt till situationen och flera gånger påpekat problemet.

– Vi har lämnat synpunkter på detta tidigare och även så sent som förra veckan. Vi har en värdegrund som vi arbetar med i Kriminalvården att man ska följa de demokratiska värderingarna och principerna vi har i samhället. Man tycker att vi kanske skulle ha agerat tidigare. Det kan man erkänna. Vi får lära oss till nästa gång vad vi kan göra annorlunda. Vi får ändå se om vi behöver göra några förändringar av rutiner, regler och säkerhetsaspekter när vi tar in personal utifrån som inte är anställda, säger Roger Nilsson.

Chefen svarar

Kriminalvårdens chef i region syd, Per Björkgren, kommenterar det inträffade.

– Jag tar naturligtvis oron på allvar.

Kan något liknande uppstå igen?

– Jag har svårt att se det med utgångspunkt från vad vi vet i dag.

Hur kunde personen jobba kvar i nästan två år?

– Det är därför vi tittar på frågan hur det kunde bli på ett sådant här sätt. Så vi har lärdomar att dra av detta, säger Per Björkgren. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".