En man sitter hemma och knappar på en bärbar dator. Foto Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Malmö

Advokater måltavlor för dataintrång

Åklagare: Det är naturligtvis allvarligt
1:25 min

Två skånska advokater har utsatts för försök till dataintrång, där motivet varit att komma åt hemliga uppgifter i pågående polisutredningar.

Det menar åtminstone de åklagare som ställt en 37-årig Malmöbo inför rätta misstänkt för en lång rad dataintrång och bedrägerier.

– Att den kopplingen finns, det kommer vi påstå. Och det är naturligtvis allvarligt om man försöker komma över advokaters register, säger kammaråklagare Henrik Söderman.

Det var i augusti förra året som den misstänkte 37-åringen skickade skadlig kod via mejl till de båda advokaterna.

Att en av 37-åringens kumpaner vid tidpunkten just åkt fast och fått en av advokaterna som offentligt ombud, bidrar till att utredarna misstänker att målet med attacken varit just hemliga förhörsuppgifter.

Bengt Ivarsson, advokat och före detta ordförande i Advokatsamfundet, tror att jurister i allmänhet är dåligt förberedda för den här typen av angrepp.

– Jag tror inte vi är tillräckligt medvetna om det. Vi sätter upp larm på våra kontor, vi låser dörrar. Men det finns säkert brister i datasäkerheten, både hos advokater och hos andra företag, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".